Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitatiei de Vara din 28 mai, poate cel mai special si mai neasteptat este un vin rosu de Margaux ce a facut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul dintre celebrele trenuri din lume pentru vacantele de lux pe care le oferea.
Lansat in 1883, de Compania Internationala de Vagoane de Dormit, trenul Orient Express parcurgea, pe rute variate, distanța dintre Paris si Istanbul, in aprox. 83 de ore, trecand si prin Principatele Romane, pe ruta Timisoara-Caransebes-Craiova-Pitesti-Bucuresti-Giurgiu-Ruse.
Creata prin negocieri extraordinare cu toate statele prin care trecea, linia feroviara internationala a devenit legendara prin calatorii ei celebri, aspect speculat si de celebrul roman rima din Orient Express al Agathei Christie. Principalii clienti erau persoanele regale, diplomatii, nobilii si oamenii de afaceri, iar linia si-a capatat reputația pentru confortul si luxul sau, avand in garnitura vagoane de dormit si vagoane-restaurant, cunoscute pentru calitatea bucatariilor si meniurilor lor.
Intrerupt in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, serviciul liniei se reia in 1945, si continua inclusiv in perioada Razboiului Rece, pana catre 1977, in ciuda deselor conflicte din regiune. Ceea ce face din acest lot de vin Margaux o raritate exceptionala, in ciuda pretului derizoriu de pornire, de doar 125 de euro.
Licitația de Vinuri de peste cateva zile contine si alte loturi de colecție. Cum ar fi lotul de sampanie Cristal din 1988, un lot de colecție, care iese la licitație la un pret de pornire de 800 de euro, mult sub cotația internaționala. Creata pentru prima data in anul 1876 pentru Țarul Alexandru al II-lea, renumiita sampanie Louis Roederer, Cristal Brut, este un clasic al casei, care si-a castigat renumele datorita claritatii si luminozitatii sale. O alta sticla a legendarului brut Magnum, de data aceasta din 2009, se gaseste in licitatie cu un pret de pornire de doar 550 de euro.
Insa cele mai vechi vinuri din licitatie dateaza din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, de la 1943, un lot de 9 sticle vinificate de Paul Dubois, la Chateau Saint-Georges, semn ca regiunea Pauillac si-a continuat productia celebrului ei vin rosu si in perioada de ocupatie si razboi. Acest lot istoric pleaca in licitatie de la un preÈ› de pornire de doar 200 de euro.
Desi licitatia atrage atentia printr-o selectie de vinuri rosii si istorice de colecție, aceaste este dedicata de fapt, cel puțin tentativ, sampaniilor si vinurilor usoare de vara in cantitati cat sa asigure iubitorilor un stoc de vin pentru sezonul cald, alcatuit din loturi toate provenite din podgorii cu tradiție ale Franței, Italiei ori Lumii Noi, la preturi situate la 30-50% din prețurile de magazin. Pe 28 mai, intregul stoc de vinuri de vara si sampanii de colectie poate fi licitat in regim online pe platforma Artmark Live.