www.libertatea.ro informeaza: Tudor Caranfil, in varsta de 88 de ani, a murit sambata dimineata, in casa lui din Bucuresti. Vestea ca tatal scenaristului si actorului Nae Caranfil s-a stins din viata a fost data de Irina-Margareta Nistor pentru News.ro.
Am calatorit mult impreuna si am vazut multe filme. M-a format, a spus criticul de film roman, Irina Margareta Nistor, potrivit News.ro. De asemenea, Irina Margareta Nistor a postat un mesaj pe Facebook in care a anuntat moartea lui Tudor Caranfil. Criticul si Istoricul de film Tudor Caranfil a plecat sa fie nemuritor, alaturi de Orson Welles si de toti ceilalti mari creatori de cinema, pe care i-am descoperit datorita lui, in Varstele peliculei, scrise si televizate!, a scris Irina Margareta Nistor pe rețeaua de socializare.
Nascut in 1931, la Galati, absolvent al Facultatii de Filosofie la Universitatea din Bucuresti, Tudor Caranfil s-a specializat, ulterior, in filmologie. Din 1959 a fost criticul cinematografic al cotidianului Informatia Bucurestiului unde, intre 1960 si 1970, a redactat saptamanal pagina de cinema Carnet de cinefil, potrivit cartepedia.ro.
In 1962, Tudor Caranfil a fondat primul cinematograf de arhiva din Bucuresti (Prietenii filmului) pe baza caruia va fi creata, doi ani mai tarziu, Cinemateca Romana. Din 1970 a activat, cu precadere, in televiziune, unde a realizat, intre 1972 si 1977, un popular magazin saptamanal de cultura cinematografica intitulat Varstele peliculei, emisiune continuata din 1990 pana in 1997. Alte cicluri de emisiuni TV initiate: Istoria unei capodopere, Povestea unui gag, Dictionar cinematografic, Amfiteatrul artelor, Traveling peste timp si Telefilmoteca de Aur.
Din 1970, Tudor Caranfil a fost solicitat anual la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, din 1980 a fost invitat permanent al Festivalului de la Berlin, unde a fost inclus frecvent in juriul FIPRESCI, iar din 1993 a fost corespondent la Festivalul de la Cannes. A participat la numeroase festivaluri, intre care Los Angeles, Locarno, Oberhausen, Cottbus, Lübeck, Namur, Rotterdam, Odesa si Kiev, precum si la principalele festivaluri de film din Romania.
In 2011 a primit Premiul D.I. Suchianu pentru intreaga cariera de critic si istoric de cinema.