Romanitatea se afla si astazi sub semnul benefic al lui Eminescu

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Magazin / Cultura
Romanitatea se afla si astazi sub semnul benefic al lui Eminescu
Romanitatea se afla si astazi sub semnul benefic al lui Eminescu
Eminescu se afla in centrul spiritualitatii romanesti, de-acolo iradiaza lumina in tot ce va fi de-acum pana la sfarsitul veacurilor existenta spirituala romaneasca
TOP 5
Un interviu senzational de Mireille Astrid ...
cele mai citite articole din ultimele 7 zile
LUMINA: Despre ras-crucile lui Eminescu (Autor: Prof. Narcis Zarnescu)
Cu doi ani inainte de Marea Unire, adevarata Facere si Re-Facere, Geneza - nu din tarana primordiala (ha-adama), ci din pamantul romanesc multimilenar, asadar, in 1916, Constantin Radulescu-Motru, unul din invatatorii neamului nostru, la care ne intoarcem din cand in cand, se intreba:
- Ce inseamna Eminescu pentru cultura romaneasca (Constantin Radulescu- Motru, Ce inseamna Eminescu pentru cultura romaneasca? in Noua revista romana nr. 24, vol. XVII, 7-14 februarie, 1916, pp. 11-12).
Filosoful avea sa-si raspunda si sa ne raspunda peste veac:
- Un exemplu pentru viitoarea cultura romaneasca, iata ce insemneaza pentru noi Eminescu. Din ce s-a inspirat Eminescu? Din intreaga cultura omeneasca a timpului sau. Si cu toate acestea, el a ramas poetul nostru national, fiindca peste tot locul la dansul constatam cum se armonizeaza de bine trupul romanesc la gandirea universala.
Iar pentru cei care s-ar intampla sa mai aiba vreun dubiu cartezian, Constantin Radulescu-Motru revine si pune din nou un sigiliu mentoral:
- Caci nu dand vesmant romanesc unui gand de nimica ajunge cineva sa faca opera nationala. Opera adevarat nationala face numai acela care imbraca in vesmant romanesc ganduri de valoare etern omeneasca, asa precum a facut Eminescu.
Europa, tensionata si conflictuala, avea poate sa simta lipsa lui Eminescu, publicistul de geniu, mereu cu un pas inaintea istoriei. Evenimentele se intersecteaza si continua sa surprinda strategii si politicienii. Regi, sultani, imparati se inghesuie la ruleta Puterii: Eduard al VII-lea, Franz Joseph, Leopold al II-lea, Ferdinand I, Wilhelm al II-lea, George I, Abdul-Hamid al II-lea, Pu Yi, imparatul Chinei, Carol I, din dinastia de Hohenzollern- Sigmaringen, Nicolae al II-lea Aleksandrovici, Alfonso al XIII-lea, Pius al X-lea. Ziaristul genial Eminescu scria despre gestionarea ras-crucilor poporului roman: - Pecetea pe care a aplicat-o geniul acestui poet pe ceara sufletului romanesc este singura pecete care nu s-a ros de dintele vremei si care are caractere citete pentru orisicine; pecetea altora a durat cat a durat si viata lor trupeasca. Nemuritor in intelesul permis al cuvantului este numai Eminescu (Constantin Radulescu-Motru, Cultura romana si Mihail Eminescu, articol publicat cu prilejul comemorarii poetului national: Noua revista romana nr. 10, duminica 14 iunie 1909, vol. VI, pp. 147-148; republicat in NRR nr. 4, vol. XVI, duminica, 15 iunie 1914).
Fiind un popor crestin, crucea era pentru romani si arma de atac, si arma de aparare. Aflandu-se mereu la ras-crucea imperiilor, romanitatea a fost mereu ocrotita si binecuvantata, intrucat ras-crucea - aparent batuta de toate vanturile istoriei - nu putea sa fie decat o cruce uriasa, o confirmare a misiunii christice a poporului roman, o confirmare a indeplinirii acestei misiuni, mereu reimprospatata, mereu re-incarcata. Romanitatea se afla si astazi sub semnul benefic al lui Eminescu.
Unicitatea poetului national are relieful unui fatum. Tot ce atinge devine unic:
- Mihail Eminescu este dintre toti scriitorii nostri acela care a reusit sa exprime cel mai bogat fond de gandire si de notiuni idealiste in cea mai curata limba romaneasca. Cand cuvantul limbii sale materne era insuficient pregatit ca sa imbrace fondul unei gandiri inalte, el n-a sacrificat fondul si nu a schilodit nici cuvantul, ci a muncit si le-a facut pe amandoua sa se corespunda. Aceea ce face insa sa creasca si mai sus valoarea operei lui Eminescu este si faptul unicitatii sale. In istoria culturii romane de pana astazi, influenta lui Eminescu este unica influenta durabila care are ca origine o personalitate romana (Constantin Radulescu-Motru, Cultura romana si Mihail Eminescu, loc. cit.)
Prin opera sa el avea sa re-in-fiinteze, intr-un act demiurgic, adamogen, paradigma romanului ideal. De aceea, poate, pentru urmasii sai din secolele XX-XXI, el a fost si a ramas romanul absolut, romanul deplin, romanul unic.

Crucea, instrument de comunicare si comuniune

Romanul - asa cum ne-a repetat Eminescu spre invatatura noastra -, s-a aflat mereu la ras- cruce, in plan real, istoric, mereu amenintat, inconjurat de imperii inamice, iar in plan cosmic, sacral, a fost iluminat, binecuvantat, aparat de ras-crucea Sfintei Treimi. Crucea i-a fost un instrument de comunicare si comuniune cu astralul divin. Ras-crucea i-a fost si inca ii mai este un instrument subtil, prin care el, romanul paradigmatic, isi stabileste pozitia in geografia national-cosmica a fiintei sale istorice, in geopolitica mentalului sau eminescializat. Ras-crucea istorica ne-a fost cruce confirmatoare, creatoare de fiinta si de plus- fiinta, sporitoare a fiintei romanesti. Dar tot din Opera lui Eminescu, abia ascunzandu-i trairile sfasietoare, demne de tragedia greaca, am invatat fenomenologia ras-crucii si imperativul de a o constientiza ca dimensiune a identitatii noastre geo-istorice. Desi, in logica istorica adversativa a neprietenilor nostri, crestinul roman sau romanul in-crestinat ar fi trebuit sa fie sfasiat si sa dispara, atat geografic, cat si identitar, comunitar, el avea sa-si traiasca nemurirea sau nemoartea, timp de milenii, intru-cruce, pe drumul golgotelor si al rastignirilor. De aceea romanul etern are datoria stramoseasca sa fie pregatit pentru viitoarele golgote, morti, invieri si mantuiri, care il pot astepta pe spiralele istoriei atunci cand el, romanul etern si anonim, continua sa se caute pe sine, asa cum a facut-o inaintemergatorul sau:
- Eminescu cauta, in adevar, ceva: cauta o forma personala si adecvata gandirii sale; se cauta pe sine insusi. Si s-a gasit. Aici sta tot misterul nemuririi acestui poet. Procesul culturii romane intregi s-a depanat in mic, dar concentrat in munca lui Mihail Eminescu. Acea cautare de sine a lui este cautarea de sine a culturii romane intregi. Bat la portile acestei culturi atatea ganduri si atatea doruri. Vantul de apus le aduce pe unele, suflul pamantului, in care se odihnesc stramosii, le ridica pe altele; toate cer vestmintele vorbirii ca sa poata intra in viata poporului nostru. Eminescu a fost cel dintai care a deschis acestor ganduri si acestor doruri o poarta de intrare spre o viata durabila. De aceea este si natural ca acei care vin dupa dansul, si sunt impinsi spre misiunea aceleiasi cautari de sine, sa fie sub influenta lui. Scoala lui Eminescu este prin excelenta scoala culturii neamului. (Idem, ibidem).

(Sursa: ziarullumina.ro)
(Luni 14.01.2019 15:59, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Un interviu senzational de Mireille Astrid Popa, cu marele artist Tudor Gheorghe (24.06.2020)
Un interviu exceptional cu marele artist Tudor Gheorghe despre cum va rezista poporul roman (08.06.2020)
Azi se implinesc 29 de ani de cand scriitoarea si jurnalista Areta Sandru isi incheia povestea vietii (18.05.2020)
Regizorul Octavian Iacob a realizat un spot TV, prin care indeamna la solidaritate si ajutor in lupta impotriva COVID-19 (08.05.2020)
(06.05.2020)
Robinson Crusoe, un simbol al fiintei umane care traieste in izolare (25.04.2020)
Un eseu exceptional de Ioan Aurel Pop: Ganduri la vreme de restriste (19.03.2020)
Doru Ionescu se adreseaza prin cartea sa, Vocile jazz-ului romanesc, impatimitilor de jazz (13.03.2020)
Geologul Andrei Costin Victor despre cartea Lumea miserioasa a pietrelor (03.03.2020)
Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor al secolului 20, este omagiat la aniversarea nasterii sale (19.02.2020)
 CURS VALUTAR
Vineri 10.07.2020
1 EUR 4.8408 lei +0.00%
1 USD 4.2716 lei -0.53%
1 HUF 0.0137 lei +0.42%
1 RUB 0.0603 lei
1 BGN 2.4751 lei +0.00%
1 MDL 0.2485 lei +0.28%
1 Gr. AUR 249.0787 lei +0.09%
Toate valutele
Joi 09.07.2020, BNR
Interviu / Exclusiv
Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!

Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!


Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/estirir/public_html/module/modul_primap_cautari.php on line 29
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2020 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0553 sec.