ADEVARUL: Printesa X, controversata opera in forma de falus a lui Brancusi, a fost inspirata de o celebra printesa frigida. Printesa X, o sculptura din bronz lustruit realizata de Constantin Brancusi, a starnit nenumarate controverse din cauza asemanarii cu un falus. Opera a fost considerata obscena si din acest motiv a fost restrasa de la expozitia Salon des independants din 1920. In spatele celebrei opere sta povestea unei printese frigide, Marie Bonaparte.
Constantin Brancusi a descris astfel sculptura sa intitulata Printesa X:
- Statuia mea, intelegeti domnule, este femeia, sinteza insasi a femeii, eternul feminin al lui Goethe redus la esenta. Cinci ani am lucrat si am simplificat, am facut materia sa spuna ceea ce nu se poate rosti. Si ce este in fond femeia? Un zambet intre dantele si fard pe obraji? Nu asta este femeia! Pentru a degaja aceasta entitate, pentru a aduce in domeniul sensibilului acest tip etern de forme efemere, timp de cinci ani am simplificat, am finisat lucrarea. Si cred ca, biruind in cele din urma, am depasit materia. De fapt e chiar pacat sa strici frumusetea unei materii sfredelind mici gauri pentru ochi, (sculptand) parul, urechile. Si materia mea e atat de frumoasa prin liniile acestea sinuoase, stralucind ca aurul curat si care rezuma intr-un singur arhetip toate efigiile feminine de pe pamant, spunea Brancusi despre lucrarea controversata Printesa X.
In realitate in spatele operei pe care multi au vazut-o drept un falus se ascunde relatia pe care sculptorul a avut-o cu printesa Marie Bonaparte. Printesa a fost fiica printului Roland Bonaparte si a Mariei Félix Blanc, iar bunicul patern a fost Pierre Napoleon Bonaparte, nepotul lui Napoleon I. Doamna cu origini celebre a ajuns in atelierul lui Brancusi fascinata de opera acestuia si a sfarsit indragostita de artist. Se spune ca printesa Bonaparte suferea de frigiditate si toata viata a avut nevoie de asigurari cu privire la puterea ei de seductie. Pentru a fi mai atragatoare si-a facut mai multe operatii estetice la nas si la sani. Complexele printesei si obsesia pentru sex i-au inspirat lui Brancusi Printesa X, opera controversata care nu a fost bine primita la primele expozitii. Cand a fost expusa in 1919 la Grand Palais, Printesa X a iscat un adevarat scandal. A fost considerata o lucrare pornografica si Brancusi a fost obligat sa o retraga. Se spune ca, in fata Printesei X , celebrul Matisse ar fi exclamat, uimit:
- Voila le phallus! (Iata falusul)

(Sursa: adev.ro)