Iurie Darie a murit la varsta de 83 de ani dupa o grea suferinta

estiri.ro - Stiri

Cauta in



RSS
 Stiri / Magazin / Cultura
Iurie Darie a murit la varsta de 83 de ani dupa o grea suferinta
Iurie Darie a murit la varsta de 83 de ani dupa o grea suferinta
Foto: Actorul Iurie Darie
Cotidianul.ro: A murit Iurie Darie

Iurie Darie a murit la varsta de 83 de ani dupa o grea suferinta, a spus Alexandru Darie pentru REALITATEA TV.
Internat de mai multe ori la Spitalul "Bagdasar-Arsenie" din Bucuresti, Iurie Darie a fost de mai multe ori intubat, deoarece nu putea respira de unul singur. A fost detubat pentru putin timp, intre orele 16 si 22 ale zilei de luni, 18 iunie. Iurie Darie a murit dupa o lunga suferinta

Actorul Iurie Darie a ajuns, luna trecuta, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), cu o ambulanta, dupa ce a acuzat dureri in piept si probleme de respiratie. Potrivit medicilor, actorul a suferit o complicatie postoperatorie, acumuland in continuare lichid la creier, scrie Mediafax, citata de Realitatea TV.
Iurie Darie-Maximciuc (n. 14 martie 1929, Vadul Rascov, judetul Soroca, astazi in Republica Moldova) a fost un actor roman.
Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rascov din judetul Soroca. Dotat cu talent la desen, dar avand si reale insusiri pentru scena, Iurie Darie a dat examen atat la Institutul de Arte Plastice, cat si la cel de Arta Teatrala si Cinematografica, reusind la ambele, dar alegandu-l pe cel din urma, pe care l-a absolvit in 1952. A invatat ce inseamna actoria de la mari actori si profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova.
In cinematografie a debutat in 1953, in "Nepotii gornistului", in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe platoul de filmare pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei. In anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Dragan pentru a juca in seria "Brigada Diverse", alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu si Puiu Calinescu.
A interpretat roluri memorabile in peste 40 de productii cinematografice, printre care "Baietii nostri" (1959), "S-a furat o bomba" (1961), "Vacanta la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am codamnat pe toti la moarte" (1971), "Fratii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "O zi la București" (1986), "In fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zambet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul mortii" (1999). In 2004 a jucat in serialul de televiziune "Numai iubirea".
Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioada in care Radu Beligan a avut flerul sa adune cativa actori ce aveau sa faca faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu si apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stanculescu. A jucat in spectacole de referinta: "Troilus si Cressida", "Umbra" si multe altele.
Dupa Revolutie, a jucat in "Palaria", producție a Teatrului de Comedie, in regia lui Horatiu Malaele (1998), "Patru pe o canapea si valetul" de Marc Camoletti, in regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineastii basarabeni, in filmul pentru copii "Moara", realizat in 1992, sau pe scena Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chisinau in "Tata" (stagiunea 1999-2000).
Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini. Intr-o vreme facea si turnee prin tara cu spectacole pentru copii, in care istorisea si desena o poveste simpla, dar plina de haz si de invataminte.
La 80 de ani actorul avea proiecte artistice, printre acestea numarandu-se ilustrarea cu desene a doua carti, dar si realizarea unui CD cu muzica interpretata de el. Totodata, Anca Pandrea si Iurie Darie erau in repetitii cu un spectacol semnat de Mircea Cretu.
In octombrie 2010, actorul Iurie Darie si sotia lui, Anca Pandrea, in varsta de 64 de ani, au marturisit ca ar juca impreuna intr-un film porno si au demonstrat asta intr-o sedinta foto pentru ziarul National.

Filmografie

S-a furat o bomba (1962)
Brigada Diverse intra in actiune (1970
Brigada Diverse in alerta! (1971)
B.D. la munte si la mare (1971)
Ciprian Porumbescu (1973)
Stefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974)
Pentru patrie (1978)Revansa (1978)
Drumul oaselor (1980)
Viraj periculos (1983)
Ringul (1984)Ramasagul (1985)
Francois Villon - Poetul vagabond (1987)
Punctul zero (1996)

Sursa: Wikipedia
(Sambata 10.11.2012 09:27, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Elena Loreta Popa: Am iubit-o, am adorat-o, am pretuit-o pe Simona Catrina (03.07.2021)
Galeria SENSO se redeschide cu IPOSTAZE TULBURATOARE, expozitia artistei Ana Stefania Andronic BUZU (28.01.2021)
15 ianuarie, ziua poetului Mihai Eminescu (16.01.2021)
Cere-mi ce vrei, volumul 1, un roman indraznet (10.11.2020)
Cere-mi ce vrei, acum si oricand! - Volumul 2 din celebra serie de romane romantice semnata Megan Maxwell, acum si in Romania! (10.11.2020)
Adriana Emilia Toma, povestiri romantate pe salteaua de pilates (21.09.2020)
Sarbatoare religioasa ortodoxa: Sf. Sfintit Mc. Corneliu Sutasul (13.09.2020)
13 Septembrie: Ziua Sfantului Corneliu, un om bun si milostiv (13.09.2020)
Cu aripi de Lumina, un nou volum de poezii scris de profesorul universitar Dr.Ing. Gheorghe Amza (24.07.2020)
Palatul Prefecturii Calarasi, cea mai frumoasa cladire de la Dunarea de Jos, partial refacuta (24.07.2020)
 CURS VALUTAR
Vineri 22.10.2021
1 EUR 4.9470 lei -0.04%
1 USD 4.2484 lei -0.20%
1 HUF 0.0136 lei -99.00%
1 RUB 0.0598 lei -0.33%
1 BGN 2.5293 lei -0.04%
1 MDL 0.2451 lei -0.16%
1 Gr. AUR 244.1620 lei +0.31%
Toate valutele
Joi 21.10.2021, BNR
Interviu / Exclusiv
Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Ultimele cautari
reduceri de personal
rotaru iulian
sorin
telefon 0213067683
dhl baia mare
cara marin
populatia
six
jantea cristina
oferte la internet
Top cautari
accidente rutiere 2010 cluj bihor
antena
accident
rezultate
lista
telefonul telespectatorului la protv
thea botezatu
pro
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2021 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.1219 sec.