- Cum v-a venit ideea acestei creperii, denumita NOMINOE, din Bucuresti?
- Sunt destul de multe creperii in Franta, vreo 5.000. A venit vorba despre Bretagna si despre acest simbol al Bretagnei, si anume creperiile, iar sotia mea, Dana, a zis ca trebuie sa facem si noi una aici, in Bucuresti. Aveam demult acest gand in mintea mea. Sotia mea se ocupa in paralel si de cei doi copii ai nostri, este si profesor si face si toate aceste preparate din Nominoe, este capul bucatariei. Creperie nu se traduce mot-a-mot. Este un concept foarte frumos. Creperie inseamna un loc unde se mananca niste preparate specifice si se bea cidru sau bere artizanala. Pe langa aceste elemente, avem si o mica biblioteca ce contine doar carti despre Bretania - unii le si imprumuta, desi ele pot fi citite doar aici, asta e ideea, avem si o bacanie, singura din tara cu produse artizanale si bretone. Decorul creperiei este unul specific, pentru ca in Bretagna sunt elemente specifice: granitul si lemnul. Bretania este, se spune, printre cele mai masive muntoase din lume, ca si Dobrogea. Nominoe este numele primului rege al Bretaniei, intemeietorul Bretaniei unificate si independente, fiind considerat Tatal Patriei. Numele de Bretania provine de la bretonii din Marea Britanie, care s-au retras in secolele V - VI in fata saxonilor: o parte s-au retras in Scotia si o parte in Tara Galilor, o parte in Irlanda. Iar o parte in Bretania. Bretania si Marea Britanie au fost foarte legate. Pe toata durata monarhiei franceze, si-au pastrat identitatea si Republica Franceza a avut o politica de centralizare.
- De cand lucrati in domeniul gastronomic?
- Eu nu lucrez in domeniul gastronomic. E de fapt un concept. Nu e numai o creperie breton, ci prima Ambasada Bretona in Romania: povesti, mancare, bautura. Fiecare preparat de la Nominoe poarta un nume mitologic din Bretania. Pana acum sase luni, am fost corporatist. Am fost corporatist timp 20 de ani. Am colindat lumea cu grupul Renault pana mi-am facut MBA-ul la Rennes.
- V-ati gandit sa tineti si niste seminarii legate de Bretania aici, la Nominoe?
- Da, se prea poate. Am facut niste evenimente frumoase aici, despre Bretania, niste proiectii ale filmului Asterix si Obelix pe arcada de aici, atat pentru copii, cat si pentru adulti. A venit si Mos Craciun aici. Vom face si documentare si filme istorice aici.
- Ce evenimente urmeaza la Nominoe?
- Vom avea duminica, de Dragobete, niste evenimente frumoase aici. Avem clatite sarate din faina de hrisca foarte bune, pe care le puteti gusta de Dragobete, dar si clatite dulci. De asemenea, si cea mai cautata salata. Vom avea reduceri de 10% la aceste preparate.
- Cu ce va laudati aici? Ce le recomandati celor care pasesc pentru prima oara aici?
- Am dat intamplator peste un om deosebit care a reformat echipa si am testat cu acest prilej aceasta faina de hrisca bretona - deosebita, bio si care este extrem de sanatoasa. Le recomand celor care vin pentru prima data la Nominoe un preparat foarte gustos: Oeuf - emmental, o clatita foarte buna, dar Asterix - jambon, ou, emmental si ciuperci, Complete - jambon, ou, emmental. De asemenea, si boluri de salate cu sos de vinaigrette. Am introdus si niste editii limitate: care nu apar in meniu, dar care sunt trecute pe tablita, afara: doua clatite sarate, doua clatite dulci si o salata verde cu sos vinaigrette. Daca bei si un cidru sau o bere artizanala, pleci de aici satul. Aceste editii limitate aduc importanta meniului.
Eu nu sunt bucatar, dar ii dau ideile mele de retete sotiei, care le prepara.
Aceste clatite nu le poti face la tigaie, iti trebuie niste ustensile speciale. Sunt si oameni care sufera de boala celiaca si adaptam retetele pentru ei.
In zona clatitelor dulci, exista caramelul sarat si ciocolata neagra.
Pomme Le Roie este un alt preparat cu care ne mandrim si care exista numai la Nominoe - cu mar caramelizat, cu caramel cu unt sarat, facut in casa, si cu migdale.
Mai recomand Caramel au beurre sale maison - caramel cu unt sarat facut in casa. De asemenea, si gofre facute de sotia mea (desi nu sunt bretone) si inghetata artizanala la pahar. La noi gasiti bere artizanala si cidru. Astazi ne-a sosit bere artizanala romaneasca de la Capra Noastra (producator de bere din Iasi). Este o bere elaborata, gustoasa, pe stil belgian. Cidrul adevarat provine din Bretania. Il gasiti la noi si este excelent. In creperia Nominoe gasiti trei soiuri de cidru: sec, dulce si bio (semi-dulce). Toate cele treu soiuri au primit Medalia de Aur la un concurs agricol.
- Aveti si multe sortimente de dulciuri.
- Da, aceasta creperie are si o zona de bacanie alimentara, care are produse artizanale: ciocolata, bomboane, biscuiti si conserve. Plus bere artizanala si cidru. De Craciun au avut foarte mare succes, toate cosurile cu produse le-am vandut. Sunt produse de catre producatori artizanali mici.