Tambalistul roman Giani Lincan a lansat miercuri, la Clubul Taranului Roman, albumul Hore Concertante Romanesti aparut la casa de discuri Soft Records.
Absolvent al Liceului George Enescu din Bucuresti, sub indrumarea renumitilor profesori tambalisti Mitica Marinescu-Ciuciu, Toni Iordache si Marin Ulei, valorosul instrumentist Giani Lincan a fost membru al Orchestrei de Stat Doina Armatei si al Ansamblului Ciocarlia, sub bagheta unor apreciati dirjori ca George Vancu sau Marian Cioca. pe la mijlocul anilor '90, s-a stabilit in tara lalelelor, unde a infiintat prima Clasa de Tambal si Traditii Muzicale Balcanice a Universitatii CKC - Zootermeer.
Pe langa activitatea didactica, a organizat si un Festival al Tambalului in orasul Den Haag, a fondat, in 2003, Lincan Ensemble si la scurt timp aceasta a devenit o trupa de mare impact la public.

- Sunteti dintr-o familie renumita de artisti.
- Da, este adevarat! Tatal meu a invatat foarte tarziu, insa, sa cante la chitara, iar mama mea avea o formatie de lautari. Bunicul meu a fost prizonier in cel de-al Doilea Razboi Mondial si de la el am invatat sa cant la tambal.
- Cum este viata in Olanda, acolo unde v-ati stabiloit din 1990?
- In Olanda, sistemul e putin mai lejer si trebuie sa ai o metoda ca sa acaparezi tinerii. Am reusit sa initiez acolo peste 30 de tambalisti - copii si adulti - iar in cazul muzicii romanesti am reusit sa le separ si sa deosebesc folclorul de muzica tiganeasca. Acum, am luat o pauza temporara ca sa predau la Liceul Dinu Lipatti.
Ramai placut surprins cand auzi un sunet la tambal.
- Cum ati reusit? Care este secretul?
- A fost un privilegiu pentru mine sa merg la scoala de muzica si am dat examen si am intrat la Liceul George Enescu. Reusesc intotdeauna sa-mi pun ideile pe hartie. Noi suntem o generatie de lautari mai scoliti!
- Care sunt oportunitatile create cu Ansamblul Lincan?
- Cu Ansamblul Lincan am reusit sa ne facem prieteni si sa cladim ceva frumos.
- Aveti vreun regret? Si, daca da, care anume?
- Stau de 22 de ani departe de tara si acesta este regretul meu. Dar Dumnezeu mi-a dat posibilitatea asta de a crea o alta lume. Mai ales acum, ca suntem cetateni europeni. Europa a devenit un oras mai mare in care poti sa te plimbi.
- Ati lansat recent, la Clubul Taranului Roman, albumul Hore Concertante Romanesti. Ce puteti sa-mi spuneti despre acesta?
- Continutul acestui seducator album (editat si produs sub sigla Soft Records 2017) este o radiografie clara a unei puternice inclinatii artistice, suprapuse tenacitatii si reflectand talentul mostenit de mine de la ambii parinti si de la unul dintre bunici (familia Lincan fiind foarte cunoscuta printre lautarii veritabili), dezvaluie 16 miniaturi de referinta ale veacului trecut, surprinse, cu diferite modalitati de rostire instrumentala, in spatii diferite de concretizare a demersului muzical, fara granite intre genuri si, mai ales, fara prejudecati.