Mugurel Vrabete - chitara bass, trupa Holograf - a vizitat in aceasta vara China. A fost impresionat de Shanghai, unde a cantat impreuna cu ceilalti componenti ai trupei Holograf, la pavilionul Romaniei. Artistul recunoaste ca, desi chinezii au realizat atat de multe din punct de vedere tehnologic, nu ar putea trai in China. Un alt loc care i-a mai placut a fost rezervatia Tsavo din Kenya. Holograf va sustine concerte in cadrul unor evenimente organizate de Timisoreana in fiecare saptamana, in cate un oras al tarii.
Mugurel Vrabete a renuntat la meseria de arhitect si s-a alaturat formatiei Holograf in 1987.


- Te-ai intors recent din China. Ce orase ai vizitat si ce loc te-a impresionat?

- Din pacate, vizita a fost foarte scurta, nu am fost decat in Shanghai, unde am cantat la pavilionul Romaniei din cadrul Expozitiei Internationale. Sanghai este un oras impresionant, am fost cu totii socati sa vedem cat de multe au putut realiza chinezii in 20 de ani, nivelul constructiilor si al tehnologiei este la egal cu cele mai inalte cote ale Europei sau Statelor Unite. Mai trist este ca asa faci o comparatie cu ce n-am facut noi in acesti 20 de ani...

- Cum sunt oamenii in China?

- Surprinzator, oamenii nu par sa fie la inaltimea constructiilor si tehnologiei care ii inconjoara. Zgarie-norii sunt ca la New York, dar oamenii sunt ca la Dragonul Rosu. Probabil ca tehnologia merge mai repede decat dezvoltarea sociala. Bine, vorbim de oamenii de pe strada, dar, ca orice tara, China are si bune si rele.

- Ai putea sa traiesti acolo?

- Nu cred, mi s-a parut un loc agresiv, distantele, dimensiunile, limba, ma fac sa cred ca ar fi foarte greu sa ma adaptez. Sunt romani care traiesc acolo si par multumiti, dar eu nu m-as aventura.

- Stiu ca in ianuarie 2010 ai fost si in Kenya, unde ai a avut parte de o vacanta de vis cu plaje cu nisip alb, cocotieri, maimute de diferite feluri, dansuri locale, toate intr-o atmosfera prietenoasa si plina de farmec. Ce excursii ai facut atunci?
- Bineinteles ca am fost intr-un "safari"- excursie de vazut animale, nu de vanat - in rezervatia Tsavo. Unsprezece mii de kilometri patrati de savana, unde am apucat sa vedem, in cele doua zile, cam tot ce ne-am fi dorit, mai putin leii, care nu s-au lasat descoperiti. Recunosc ca imi doream de mic sa pot vedea animalele cartilor copilariei in mediul lor natural.
- Adori calatoriile? Ce tari ai vizitat pana acum?
- O, lista e lunga, cele mai multe din calatoriile mele au fost deplasari cu Holograf, unul din motivele pentru care sustin ca viata de artist are avantajele ei. Impreuna cu ei am fost din Japonia pana in Canada, din Spania pana in Rusia. Ca turist, din lista calatoriilor exotice am sa mentionez insulele Maldive, Bali, Venezuela, Zanzibar, Kenya.
- Unde vei mai pleca in vara asta?
- Vara asta va fi mai potolita, pentru ca avem un program ce presupune un concert in fiecare saptamana in alt oras, in cadrul unor evenimente organizate de o firma de bere (Timisoreana), asa ca nu ramane mult timp pentru excursii mai lungi.
- Unde vei sustine concerte cu Holograf?
- In 10 localitati din tara, lista exacta o gasiti pe site-ul nostru, holograf.ro. Chiar daca nu e excursie, intalnirea cu publicul e intotdeauna o provocare si o bucurie, atata vreme cat iti dai seama ca reusesti sa le mai aduci un pic de bucurie.
- Ai fost prezent in a treia seara la Tuborg Green Fest, la Romexpo. Ce formatie ti-a placut in mod special si de ce?
- Fara doar si poate Rammstein. E primul lor concert pe care il vad pe viu si vreau sa spun ca am fost efectiv impresionat. Este, pentru mine, cel mai bun spectacol vazut, si credeti-ma ca am vazut destule, in ceea ce priveste realizarea, calitatea efectelor de lumina si scenotehnica, combinatia de muzica dura cu umorul si cu inventivitatea scenica. Absolut fascinant.
- Ai fost la show-uri peste hotare. Exista o diferenta intre show-urile de la noi si cele de afara?
- Sigur ca da, mai ales in ceea ce priveste organizarea. La inceputul verii am fost la Londra, unde i-am vazut pe Mark Knopfler la Royal Albert Hall si pe Rod Stewart la O2 Arena. Muzical vorbind, probabil ca cei doi ar fi cantat la fel de bine si la Romexpo sau in Parcul Izvor, dar nu putem sa neglijam impactul pe care il are o sala frumoasa, un sunet perfect, plus comfortul unui acces civilizat la concert.
- Ce inseamna scena pentru tine?
- Cu cat inaintez in varsta, partea petrecuta pe scena devine si ea din ce in ce mai importanta, si nu numai ca numar de ani. Este, ca sa zic asa, tribuna de la care ne-am rostit cele mai importante discursuri ale vietii, pe limba noastra muzicala, si, cu siguranta, locul in care ne simtim cel mai impliniti.
- Mai lucrezi la Arcub?
- Nu, de cativa ani. Schimbari organizatorice si bugetare din Primarie au facut ca festivalul de jazz pe care il organizam sa nu mai poata fi posibil in actualele conditii, asa ca mi-am vazut de ale mele. Dar au fost niste ani frumosi acolo.
- Stiu ca ai renuntat la meseria de arhitect in favoarea muzicii si te-ai alaturat celor de la Holograf in 1987. Ce te-a determinat sa iei aceasta decizie?
- In primul rand dragostea de muzica, pentru ca muzica am practicat-o si inainte si dupa meseria de arhitect. In al doilea rand, senzatia ca in acea perioada nu faceam mai nimic in arhitectura, era doar o slujba cu multa birocratie si prea putina creatie.
- Ai spus la un moment dat ca nu crezi ca melodicitatea si muzica conventionala vor disparea. De ce?
- Pentru ca sunt legate biologic de fiinta umana. Psihicul omenesc este influentat pozitiv de anumite intervale muzicale, emotiile sunt declansate de anumite mesaje verbale, si ritmul provoaca cu siguranta anumite stari de spirit. Astea sunt fapte dovedite. Mai departe, forma in care toate astea se imbina in muzica depinde de moda, de tehnologie, dar modalitatea in sine va ramane valabila, va evolua, dar nu va disparea.
- Ai schimba ceva in trecutul tau? Ai vreun regret? Daca da, ce anume?
- Singurul regret real este ca nu m-am apucat mai devreme si mai serios de muzica. Poate reuseam sa fac mai multe si mai bune.
- Ce album pregateste formatia Holograf?
- Formatia Holograf lucreaza de mai bine de un an la un album. Exista piese in faze mai avansate sau nu, dar nici una finalizata. Urmatorul termen pe care ni l-am propus ar fi primavara anului viitor.

Holograf este o trupa rock romaneasca infiintata in 1978. Holograf este printre cele mai de succes trupe din Romania, fiecare dintre albumele lor continand cateva cantece care au ajuns hit-uri in Romania. Trupa este in continuare foarte activa si realizeaza turnee lungi, cu concerte foarte bine primite de public.
In anii 1990 trupa si-a schimbat stilul intr-un rock modern.
Printre cele mai cunoscute cantece ale Holograf sunt Banii vorbesc, Dincolo de nori, Ti-am dat un inel, Undeva departe, Sa nu-mi iei niciodata dragostea si Viata are gust.