Margareta Paslaru este cantareata, compozitoare si textiera romana de muzica usoara, interpreta de muzica populara si actrita de teatru si film.
A debutat in muzica usoara in anul 1958, la Casa de Cultura Grivita Rosie, acompaniata de Paul Ghenter. Acolo este descoperita de Ileana Pop. Impreuna cu Vlad Batca, Ileana Pop realizeaza transmisii televizate de la Casa de Cultura, in care apare si Margareta Paslaru. George Grigoriu o aude si compune special pentru Margareta "Chemarea marii", cunoscut si sub numele "Si-n apa marii", care devine primul ei mare slagar romanesc. Este prima inregistrare la Radio Bucuresti. Tot "Chemarea marii" marcheaza si debutul discografic al Margaretei, 20.000 exemplare, cu care bate recordul de vanzare al anilor ‘60.
A studiat: pian, balet, pictura, cursul de perfectionare de pe langa Casa Centrala a Creatiei Populare, clasa Camelia Dascalescu.

- In plan muzical, la ce lucrati acum?
- Definitivez repertoriul unui CD de autor prin care sarbatoresc jumatate de secol de la primul meu disc produs de Casa de discuri Electrecord. Si pentru ca dintre sutele de piese inregistrate, unele mi-au fost incredintate de 65 de compozitori romani - care in marea majoritate au scris pentru mine - de data aceasta, vom selectiona numai compozitii proprii pe care le-am creeat fie scriind si textele, fie inspirata de versurile poetilor consacrati.
Alaturi de slagare fredonate in public si astazi "Lasa-mi toamna pomii verzi", "Diamant fermecat", "Timpul"," Soldatelul", "Bunicii mei" (clipuri postate de fani si pe You Tube) voi include si un remix de succes "Tigara", dar si recente lucrari precum "Fericirea mult visata" actualmente propusa in Top la Radio Romania Actualitati, la care se adauga si compozitia "Era o fantana" pe versurile Elenei Farago.
Tot in domeniul muzical se desfasoara si rubrica permanenta "Margareta prezinta pe..." din cadrul emisiunii "Radioul de sambata seara" realizata de domnii Onofrei si Calomfirescu, emisiune prin care incurajez tineri dotati din toate genurile muzicale. De pilda pianistul si compozitorul Matei Bucur Mihaescu va fi prezent sambata viitoare.
Printre invitati s-au mai numarat Alin Vaduva, premiatul numeroaselor festivaluri din tara, Angelica Vasilcov - Trofeul festivalului George Grigoriu, Casandra Maria Hausi, castigatoarea trofeului "Maria Tanase 2009", Oliver Popa solist la Opereta in spectacolul "Romeo si Julieta", Catalin Josan participant la preselectia Eurovision alaturi de Lucia Dumitrescu si Dalma, actrita si interpreta de jazz Irina Sarbu, solista Irina Popa, si altii. In editiile viitoare il veti asculta pe tanarul absolvent de conservator Calin Grigoriu - ghitarist total, Grupul Amadeus si altii. Despre rubrica cunoscutei interprete, realizatorul Pompiliu Onofrei ne spune: "Doamna Margareta Paslaru este initiatorul acestei povesti de virtual success cum am vrea noi sa o numim de acum inainte. Mai concret, va fi vorba de tineri muzicieni cu potential adevarat de crestere in panoplia muzicii romanesti de toate genurile, tineri pe care marea cantareata mizeaza in drumul lor spre consacrarea absoluta".
Zilele trecute am fost invitata din nou sa jurizez preselectia festivalului "Mamaia Copiilor", una dintre marile realizari ale regretatului compozitor Aurel Manolache din Constanta. Publicul mi-a fost alaturi cand am propus un moment de reculegere in amintirea pasionatului promotor fara de care numeroase generatii de copii nu ar fi urcat pe scena festivalului.
- Regretati ca nu ati ramas in America?
- Naveta New York - Bucuresti continua, impartasesc numeroase idei si experiente spre binele altora. De pilda, reusita proiectului "Banca de alimente" pe care l-am importat din US, a fost realizat exemplar cu sprijinul voluntarilor Crucii Rosii Romane, carora le multumesc. Incetul cu incetul vor prinde viata si alte idei, daca perseveram in a face bine semenilor.
- Aveti prieteni aici?
- Fireste, prietenii apropiati si colaboratorii fideli incurajeaza experimentele mele, sustin si ei artele, in timp ce numeroasa familie pastreaza caldura relatiilor in camin.
- Va plac evenimentele mondene din Bucuresti?
- Invitatiile carora le dau curs in timpul liber sunt acelea care includ evenimente culturale, expozitii de arta, piese de teatru, concerte simfonice la Ateneul Roman, premierele filmelor romanesti, lansari de carte, spectacolele unor colegi.
- Stiu ca sunteti implicata in diverse campanii. Imi puteti da mai multe detalii in acest sens?
- Ma bucura faptul ca minunata campanie "CITESTE" la care am luat parte, initiata de Jurnalul National, continua cu succes si in 2010. Recent, am filmat cu domnul Cristian Mungiu un clip in vederea altei campanii "Scoala te face mare". Impreuna cu doamna Andreea Esca, Horia Brenciu si actorul Etan Hawke, indemnam copii sa vina la scoala, sa beneficieze de avantajele educatie, continuand fara intrerupere cursurile.
- Ce concerte pregatiti?
- Mai mult decat un concert, sunt invitata la National FM miercuri, 19 mai, la ora 12:00, in emisiunea de televiziune "Portret de vedeta" care se transmite simultan si la Radio. Am acceptat si invitatia la Gala RING unde voi inmana un premiu, vineri, 14 mai, si pe aceea la Sala Radio sambata, 15 mai, unde voi sustine echipa care ne reprezinta la Eurovizion. Voi participa in emisiunea Roxanei Iliescu la B1, Marti 18 mai.
Spectacolul "Florin Piersic" unde sunt invitat special, s-a amanat pentru 19 septembrie. In pregatire se afla sarbatorirea Zilei Internationale a Copilului, la 1 iunie, unde s-ar putea sa interpretam si " Our Day, Children‘s Day" compozitia proprie pe care am inregistrat-o cu grupul Allegretto. Alte noutati la www.margareta.com.