HotNews: Ziua Mondiala a Libertatii Presei se aniverseaza pe 3 mai avand in 2019 tema Media pentru democratie
Ziua Mondiala a Libertatii Presei este dedicata, in 2019, temei Media pentru democratie: jurnalism si alegeri in vremurile dezinformarii iar principalele evenimente dedicate celebrarii sunt organizate in Etiopia, la Addis Abeba, transmite Mediafax. Data de 3 mai a fost declarata Ziua Mondiala a Libertatii Presei la 23 decembrie 1993 de catre Adunarea Generala a ONU, ca urmare a unei propuneri formulate in cadrul Conferintei Generale UNESCO din 1991. Evenimentul comemoreaza Declaratia de la Windhoek, adoptata in 1991, in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat la Windhoek, in Namibia. O recomandare adoptata in cadrul Conferintei Generale UNESCO din 1991, privind promovarea libertatii presei in lume, a reprezentat initiativa declararii zilei de 3 mai Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Rezolutia din 1991 a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice. Ziua Londiala a Libertatii presei a fost instituita pentru a atrage atentia intregii lumi asupra importantei si obligatiei respectarii libertatii de exprimare. Declaratia Universala a Drepturilor Omului arata la articolul 19:
- Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.
UNESCO acorda cu aceasta ocazie premiul Guillermo Cano unei persoane, organizatii sau institutii care a adus o contributie exceptionala apararii si promovarii libertatii presei oriunde in lume, in special in zonele cu un grad ridicat de pericol. Distinctia a fost instituita in anul 1997 si poarta numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian asasinat chiar in fata cladirii ziarului la care lucra, El Espectador din Bogota, la 17 decembrie 1986, pentru ca deranjase cu anchetele sale cartelurile de droguri din Columbia. Potrivit unui clasament publicat de Reporteri fara frontiere, Romania in 2019 ocupa locul 47 in clasamentul liberatii presei, mult in urma Norvegiei sau Finlandei, care ocupa primele locuri, al Jamaicai (8), al Estoniei si Portugaliei (locurile 11 si 12) si este devansata de regatul Tonga din Pacificul de Sud (45) si de Chile (46). Totusi pozitia tarii noastre este inaintea Statelor Unite(locul 48), sau a Argentinei (57), Poloniei (59) ori Greciei (65). Premiul are o valoare de 25.000 de USD si este finantat de Cano Foundation (Columbia) si The Helsingin Sanomat Foundation (Finlanda). In 2019, distinctia a fost acordata jurnalistilor Kyaw Soe Oo si Wa Lone, din Myanmar, care reprezinta iesirea tarii lor din decenii de izolare, a spus Wojciech Tochman, presedintele juriului care a acordat anul acesta premiul. Manifestarile care marcheaza de-a 26-a editie a Zilei mondiale a libertatii presei sunt organizate de UNESCO, Comisia Uniunii Africane si de guvernul Republicii Federale Democrate Etiopia. Principalele evenimente sunt in plina desfasurare la Addis Abeba, intre 1 si 4 mai, la sediul Uniunii Africane.

(Sursa: HotNews.ro)