AmosNews: Mercedes-Benz marcheaza 40 de ani de istorie G-Class
Mercedes-Benz marcheaza anul acesta 4 decenii trecute de la lansarea primei generatii G-Class, emblematicul SUV marcand lumea pasionatilor de off-road prin capabilitatile dovedite si prin inovatiile tehnice ce au devenit un reper in segment.

Aniversarea celui mai emblematic autovehicul de teren

De 40 de ani, Mercedes-Benz G-Class a evoluat constant ca autovehicul emblematic de off-road, dar valorile si principiile pe baza caruia a fost proiectat au ramas aceleasi din 1979, cand a fost prezentat pentru prima data. Inca de la inceput, G-Class a fost considerat un simbol al segmentului din care face parte, fiind un autovehicul performant de teren, cu o dinamica excelenta si pe carosabil. Imbunatatirile aduse constant autovehiculului sunt motivul pentru care G-Class a tinut mereu pasul cu ultimele tendinte. Premiera mondiala a modelului G-Class 460 a avut loc intre 4 - 9 februarie 1979 in Toulon, Franta. Informatiile de presa furnizate de Mercedes-Benz cu ocazia acestui eveniment subliniau valori precum capacitatile de necontestat atat pe teren accidentat, cat si pe carosabil, dar si o gama larga de intrebuintari. Aceste caracteristici se aplica si modelului de serie G-Class 463, construit in Graz, Austria, incepand cu luna mai 2018. Acestor elemente li se adauga caracterul unic si traditia performantei. In ultimele decenii, G-Class s-a ridicat cu success la nivelul rolului asumat.

Forte unite pentru G-Class

Istoria modelului G-Class a inceput in vara anului 1969, cand Daimler-Benz AG si Steyr-Daimler-Puch AG au initiat discutiile cu privire la o posibila colaborare. In 1971, era conturata pentru prima oara ideea unui autovehicul de teren construit in comun, un autovehicul care sa imbine capacitati extreme de off-road cu o manevrare optima pe carosabil. Primul model de lemn a fost creat in aprilie 1973, iar primul prototip, apt pentru circulatie, a fost testat in 1974. G-Class a fost constuit, inca de la inceput, in cadrul uzinei Puch din Graz-Thondorf, unde, din mai 2018, este asamblat si modelul G-Class 463. Primul model de serie lansat pe piata, G-Class 460, era un autovehicul de teren universal, cu un interior relativ simplu, dar cu un sistem de transmisie construit cu foarte multa atentie la detalii. Sistemul de tractiune integrala, de dimensiuni standard, cu blocare totala inter-axe a diferentialului si blocari optionale ale diferentialului pe puntile fata si spate, ce constituie echipare standard inca din 1985, asigura o manevrare optima in conditii off-road. Design-ul caroseriei si axele rigide cu arcuri elicoidale aveau scopul de a asigura flexibilitatea si rezistenta pe teren.

Povesti de succes

Imediat dupa lansarea pe piata a inceput si procesul continuu de dezvoltare a modelului, care s-a dovedit a fi cheia succesului de lunga durata a G-Class. Modificarile majore ale modelului au reprezentat salturi importante in dezvoltarea tehnologiilor prezente la bordul G-Class. De exemplu, in 1990, odata cu lansarea modelului 463, optiunea de tractiune integrala, anterior disponibila doar la cerere, a devenit echipare standard. Ulterior, puternicul si fascinantul automobil a fost echipat cu motoare cu opt si chiar doisprezece cilindri. In acelasi timp, Mercedes-Benz a promovat G-Class ca fiind un autovehicul utilitar versatil. Acum, cu noul model de productie de serie 463, G-Class se reinventeaza, prin atentia la detalii tehnice importante, precum sasiul dezvoltat de Mercedes-Benz si Mercedes-AMG, cu un ax spate rigid si un ax fata double-wishbone cu suspensie independenta. Insa ce nu s-a schimbat sunt abilitatile excelente de off-road si designul exterior emblematic: ADN-ul modelului lansat in 1979 va fi mereu recunoscut in oricare model al G-Class.