digi24.ro informeaza: Cum supravietuiesti fara aer conditionat cu masina, la drum lung, pe canicula
Se intampla multor soferi sa porneasca la drum lung, pe canicula, cu sistemul de aer conditionat defect, ineficient din cauza lipsei freonului, sau cu o masina care nu dispune de aceasta optiune din fabrica. Din fericire exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a suporta mai bine caldura in lipsa aerului conditionat, scrie thezebra.com. Exista pe piata aparate de aer conditionat portabile pentru masina. Acestea se alimenteaza la priza masinii si, pana ajungeti cu automobilul in service pentru a remedia defectiunea, puteti folosi asa ceva cu succes.
O solutie eficienta este folosirea unui ventilator portabil de 12 volti. Acesta poate fi plasat in spatele masinii sau, in functie de dimensiune, pe bord. Acesta se conecteaza la bricheta masinii.
Daca nu dispuneti nici de un aparat portabil de aer conditionat si nici de ventilator, pe langa mersul cu geamul deschis, opriti din cand in cand la umbra. Daca nu gasiti un loc umbros, atunci puneti pentru un timp parasolarul pe parbriz. Acesta reflecta razele soarelui si permite racirea habitaclului cu cateva grade.
In lipsa celor de mai sus exista si alte posibilitati de racorire
- Daca aveti scaune din piele sau dintr-un material care se supraincalzeste, asezati pe scaun un prosop. Ar fi bine sa aveti cu dumneavoastra o lada frigorifica clasica sau alimentata la priza masinii. Prosopul pe care il veti folosi ar putea fi racit acolo si, desigur, ati avea la dispozitie si apa rece.
- Un alt prosop racit in lada frigorifica il puteti aseza pe ceafa. Din cand in cand va puteti uda usor cu ajutorul unui recipient cu pulverizator.
- Cel mai util si la indemana sfat este sa circulati pe cat posibil in cele mai racoroase momente ale zilei.
Cum puteti incerca remedia singuri o proasta functionare a aerului conditionat
- Daca sunteti porniti drum si aerul suflat in masina devine cald incercati cateva lucruri pe care le puteti face chiar daca nu sunteti un mecanic in adevaratul sens al cuvantului.
- Verificati filtrul de aer. Daca este negru si imbacsit atunci e timpul pentru unul nou. Daca aveti noroc, puteti gasi asa ceva intr-o benzinarie aflata in drumul dumneavoastra.
- Verificati condensatorul aflat in fata radiatorului. Daca este infundat, il puteti curata si veti avea parte din nou de aer conditionat.
- Verificati ventilatorul de racire al masinii. Daca nu functioneaza incercati sa curatati releul acestuia. Poate prezenta urme de coroziune.
Sfat de siguranta intr-o masina incinsa
Autovehiculele parcate pot deveni rapid periculoase pentru pasagerii vulnerabili (cum ar fi copiii, batranii si animalele de companie). Lasandu-i nesupravegheati intr-un vehicul, pe timp de canicula, chiar si pentru pentru un minut, ii puteti pune in pericol.