British American Tobacco Romania, al doilea contribuabil ca marime la bugetul
statului si unul dintre principalii investitori straini in Romania a anuntat marti, 15 noiembrie, planurile sale de dezvoltare pentru urmatorii 5 ani, fabrica din Ploiesti urmand sa devina a doua ca importanta din Europa la nivel de grup. Totodata, prin cele 3 companii cu care este prezenta in Romania - fabrica din Ploiesti, compania de distributie la nivel national si centrul de servicii care deserveste operatiunile British American Tobacco din intreaga Europa - British American Tobacco planuieste sa ofere un stimul de circa 1 miliard de euro in economia romaneasca, suplimentar fata de cele 8,2 miliarde de euro ce reprezinta taxe la bugetul de stat in urmatorii 5 ani. La Ploiesti se va investi incepand chiar din 2017 in productia celei mai avansate componente tehnologice care se regasete in glo IFuse, si anume Neopods, produs in prezent in Marea Britanie. Aceasta tehnologie permite imbinarea intr-un produs hibrid a tigarilor traditionale si tigarilor electronice, fara a degaja miros, fum sau scrum.
In prezena reprezentantilor Guvernului si autoritatilor locale prezente la eveniment, d-na Gemma Webb, director general British American Tobacco, a declarat:
- Romania este un mediu favorabil investitiilor, cu oameni bine pregatiti si cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in 2016, crestere la care suntem mandri ca am putut contribui si noi. Drept urmare, dorim sa continuam impactul pozitiv pe care il avem in economia locala prin angajamentul nostru pe termen lung, inclusiv in securizarea celor peste 2.000 de locuri de munca din intreaga tara si crearea altora in
urmatorii ani.
British American Tobacco Romania contribuie in fiecare an cu aproximativ 1% din Produsul Intern Brut fiind unul dintre principalii exportatori din Romania, tinand cont ca peste 50% din productia locala este exportata catre 35 de alte tari, printre care Japonia, Brazilia, Rusia, Marea Britanie, Danemarca si Italia. Acest procent va creste odata cu dezvoltarea capacitatii de productie. Pastrand contributia curenta de 1,64
miliarde de euro, in urmatorii 5 ani vor intra in bugetul Romaniei 8,2 miliarde de euro din accize, TVA si alte taxe, in afara de stimulul preconizat de 1 miliard de euro. Deci, in total, o contributie de aproximativ 9 miliarde de euro.
Dl Francisco Toso, directorul general al fabricii British American Tobacco din Ploiesti, a precizat:
- In acest moment crestem capacitatea fabricii din Ploiesti construita de la zero in 1997. In acelasi timp, vom incepe sa producem in Romania capsulele Neopods pentru dispozitivul glo Ifuse, unul dintre produsele noastre cele mai avansate tehnologic.
British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul statului si unul dintre principalii investitori din Romania, cu peste 250 de milioane de euro investiti pana in prezent in fabrica de la Ploiesti si alte 100 de milioane incepand din ianuarie 2017.