Ce mancam? Ce cantitate de reziduuri de pesticide consumam la fiecare masa?

estiri.ro - Stiri

Cauta in



RSS
 Stiri / Economie / Agricultura
Ce mancam? Ce cantitate de reziduuri de pesticide consumam la fiecare masa?
Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Pesticidele din alimente - ce mancam? Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Din ce in ce mai des ne intrebam astazi, ce mancam? Ce cantitate de reziduuri de pesticide consumam la fiecare masa? Micii producatori ce se lupta sa patrunda pentru a-si desface marfa in marile magazine, se plang de conditiile dure impuse de acestia. Practic, aceste conditii se indreapta si impotriva consumatorilor, micii producatori considerandu-se obligati sa foloseasca agenti chimici, ingraseminte sau stimulatori chimici de crestere, atat ca sa le fereasca de daunatori dar, mai ales, pentru a atinge standardele impuse de catre comercianti.
In fiecare an, tarile membre UE trebuie sa comunice catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara rezultatele controalelor oficiale anuale privind reziduurile de pesticide din alimente. Conform celui mai recent raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), reziduurile de pesticide din alimente raman la un nivel de peste 97% pentru al treilea an consecutiv, un nivel destul de ridicat. In cadrul programului national s-a descoperit ca 97,5% din mostrele analizate contin reziduuri de pesticide in limitele legale ale UE, dar la nivelul maxim admis. In cazul alimentelor organice, nivelul de reziduuri de pesticide era sub cel de la produsele non-organice (0,5% comparativ cu 2,6%). In cazul alimentelor importate, rata era si de pana la patru ori mai mare comparativ cu alimentele de la producatorii nationali (3,7% comparativ cu 0,9%). Rezultatele programului au aratat ca 98,1% din mostrele analizate au un continut de reziduuri in limitele admise de lege, din acestea 53,4% nu au nicio urma de reziduuri. Alimentele cu cel mai mare continut de reziduuri sunt spanacul (6,5%), fasolea verde (4,1%), portocale (2,5%), castraveti (2,1%) si orezul (2%). La polul opus sunt faina (0,3%) si cartofii (0,6%). Informatiile provin din al cincilea raport anual privind reziduurile de pesticide din mancare, la nivelul statelor membre UE.
Desi, in urma datelor prezentate in raport, se constata ca nu exista un pericol iminent pentru sanatatea cetatenilor, totusi, trebuie avute in vedere valorile maxime admise costatate pentru mai multi ani la rand, cat si existenta unor pesticide interzise de a fi folosite de foarte mult timp.
Tinand cont de cele prezentate mai sus, consider ca trebuie acordata o mai mare atentie asupra produselor importate, cerintelor marilor retaileri impuse producatorilor autohtoni si sustinerea celor din urma in cresterea si comercializarea unor produse obtinute in modul de productie biologic, cu utilizarea cat mai diminuata a produselor fitosanitare de sinteza, avand ca rezultat diminuarea riscurilor asociate cu aceste produse pentru sanatatea oamenilor.
(Marti 19.04.2016 16:16, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Franz Josef Jakobs din Germania a investit 1 milion de euro intr-o plantatie de sparanghel, in comuna Baneasa din judetul Giurgiu (05.04.2019)
Compania spaniola HUERCASA va construi o fabrica de produse BIO la Calarasi (24.03.2019)
Liviu Dragnea trimite o sageata in directia ministrului Petre Daea (10.03.2019)
Cum i-a ciufulit Petre Daea pe fazanii Cristache (TVR) si Prelipceanu (Digi 24) (21.02.2019)
Octavian Andronic despre cormoranii lui Daea: Un semnal serios si un avertisment perfect justificat (29.01.2019)
In judetul Calarasi, irigatiile inexistente reduc subventiile pentru agricultura cu cate 30 de euro pentru fiecare hectar (24.03.2017)
Trebuie sa ridicam in fiecare zona agricola hambare, depozite moderne dedicate exclusiv producatorilor romani (29.11.2016)
Ar trebui sa se interzica in mod clar utilizarea de antibiotice in cazul animalelor sanatoase (11.03.2016)
Problemele fermierilor din Bucovina si judetul Suceava in atentia premierului Dacian Ciolos (16.02.2016)
Senatorul Victor Mocanu face un apel la toti cei responsabilii sa sprijine consistent cercetarea oenologica si producerea vinurilor de la Pietroasa (16.02.2016)
 CURS VALUTAR
Luni 21.09.2020
1 EUR 4.8582 lei -0.03%
1 USD 4.0972 lei -0.55%
1 HUF 1.3490 lei +9,915.59%
1 RUB 0.0546 lei -0.55%
1 BGN 2.4839 lei -0.03%
1 MDL 0.2476 lei +0.57%
1 Gr. AUR 257.4245 lei +0.11%
Toate valutele
Vineri 18.09.2020, BNR
Interviu / Exclusiv
Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!

Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!

Ultimele cautari
religie
supliniri biologie sedintele din august 2009 dolj
asigurare rca
accident rutier constanta comuna cupana
slabeste
udrea
eltes zoltan
relatii clienti
rezultate suplinire 2010 baia mare maramures
accident rutier constanta comuna cupana
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
antena
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
accident
accidente rutiere 2010 cluj bihor
pro
rezultate
gelu
raluca
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2020 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0624 sec.