Senatorul Neculai BEREANU a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Deciziile ministrilor tehnocrati afecteaza economia judetului Suceava. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Domnule Presedinte, stimati colegi, doresc sa aduc in atentia dumneavoastra un aspect ce tine de anumite decizii ale ministrilor tehnocrati, acestea aducand prejudicii grave judetului Suceava. Pentru o informare corecta tin sa precizez ca o buna parte din economia acestui judet este bazata pe agricultura, cresterea animalelor, exploaterea si prelucrarea masei lemnoase si exploatarea resurselor miniere. In aceste conditii doresc sa va informez ca:
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia de Plati in Agricultura a intarziat nejustificat de mult plata subventiilor catre fermieri. Acest lucru face ca fermierii sa nu mai poata continua activitatea sau chiar sa o inchida. In plus, odata cu eliminarea cotei de lapte, fermierii din Bucovina si judetul Suceava se confrunta cu o situatie dificila in ceea ce inseamna valorificarea productiei de lapte.
- Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor nu reuseste sa deblocheze boicotul dintre RNP si agentii economici care exploateaza si prelucreaza masa lemnoasa . Prin acest boicot sunt afectate cateva mii de locuri de munca si se aduc grave prejudicii financiare Directiei Silvice Suceava. Un alt aspect il reprezinta situatia grava din industria mobilei, care, din cauza acestui blocaj ramane fara stocuri de masa lemnoasa si exista posibilitatea neonorarii contractelor, inclusiv celor de export.
- Ministerul Energiei pune in discutie inchiderea singurei exploatari miniere de uraniu din tara ( mina din comuna Crucea). Aceasta decizie daca este dusa la bun sfarsit va produce pierderea unui numar de peste 700 de locuri de munca si pierderi financiare pentru bugetele locale ale comunelor : Crucea, Ostra, Brosteni, Stulpicani; afectand o zona importanta a judetului Suceava, care se bazeaza foarte mult pe aceasta ramura industriala. Anul trecut au existat convulsii sociale la mina de la Crucea care au fost aplanate prin interventia ministerului de resort, insa o eventuala inchidere a exploatarii va conduce la deprofesionalizarea angajatilor din sistem si la o mai dificila deschidere a unor noi perimetri in zona adiacenta comunei Crucea.
In aceste conditii solicit Primului " Ministru si Guvernului ca in prima sedinta de guvernare sa puna in discutie toate cele mentionate mai sus si sa gaseasca solutii pentru rezolvarea lor.