Securitatea energetica a Romaniei impune modificarea si completarea Legii minelor nr. 85 din 2003

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Economie / Energie, Carburanti
Securitatea energetica a Romaniei impune modificarea si completarea Legii minelor nr. 85 din 2003
Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata:
Huila- resursa minerala de interes strategic. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Pentru Romania securitatea energetica a reprezentat si trebuie sa reprezinte in continuare conditia fundamentala a existentei natiunii si a statului roman si un obiectiv fundamental al guvernarii; ea are ca domeniu de referinta valorile, interesele si obiectivele nationale.
Securitatea energetica este un drept imprescriptibil care deriva din dreptul constitutional al statului asupra resurselor sale minerale primare, se infaptuieste in contextul constructiei europene, cooperarii euroatlantice si al evolutiilor globale.
Legea minelor nr. 85/2003, aflata in vigoare, reglementeaza desfasurarea activitatilor miniere in Romania, in incercarea de a stimula valorificarea resurselor minerale, proprietate publica a statului. Legea prevede la art. 1 ca resursele minerale situate pe teritoriul si in subsolul tarii si al platoului continental in zona economica a Romaniei din Marea Neagra, delimitate conform principiilor dreptului international si reglementarilor din conventiile internationale la care Romania este parte, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si apartin statului roman. In forma ei actuala, legea prevede ca ,,bogatiile de interes public ale subsolului, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, fac obiectul exclusiv al proprietatii publicea€¯, iar exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national, cu refacerea si ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologica€¯, constituie atributul exclusiv al statului roman.
De la data adoptarii Legii minelor nr. 85/2003, conditiile interne si internationale s-au modificat radical. Integrarea in UE, criza economica si situatia politica mondiala dau o dimensiune in intregime noua evaluarii riscurilor geopolitice si de securitate in sectorul resurselor si in special cele energetice si dau un sens mai larg conceptului de securitate a aprovizionarii cu resurse primare si energie.
Statul roman trebuie sa asigure pentru cetatenii sai siguranta in alimentarea cu resurse energetice printr-un proces continuu si complex, extins asupra unui spectru larg de domenii, relatii si interdependente, destinat promovarii intereselor si obiectivelor de securitate ale statului, societatii si cetateanului. Garantarea securitatii nationale, conform Strategiei de Securitate Nationala a Romaniei (SSNR), nu poate fi realizata fara a asigura securitatea energetica a Romaniei prin mentinerea operativitatii sistemului si optimizarea structurii consumului de resurse energetice primare.
In prezent, problema resurselor energetice s-a transformat intr-una majora de securitate. Rezolvarea ei pe termen lung ar trebui sa constituie o prioritate supusa mai putin conditionarilor politice, iar cele de natura economica ar trebui acceptate si gestionate, prin reciprocitate cu partenerii. Uniunea Europeana ofera garantia abordarii in comun a optiunilor, iar in domeniul resurselor energetice ea insasi nu se afla intr-o situatie prea confortabila, membrii ei numarandu-se printre marii dependenti de importuri.
In tara noastra cel mai afectat a fost carbunele superior - huila, datorita conditiilor geologice si de exploatare in subteran dificile, care a ajuns in situatia de a nu mai putea acoperii nici cantitatea minim necesara echilibrarii SEN (Sistemul Electroenergetic National), sau furnizarea agentului termic pentru populatie. Asigurarea unui nivel minim al productiei de carbune superior ar contribui, in paralel cu alte masuri, in special cele care vizeaza promovarea surselor de energie regenerabile, la mentinerea unei proportii de surse locale/regionale de energie primara, care vor sprijini semnificativ securitatea energetica. Astfel, carbunele superior a€" Huila, ca sursa autohtona de energie primara, va contribui pe viitor la promovarea obiectivelor de mediu in cadrul dezvoltarii durabile, prin utilizarea tehnologiilor extractive inteligente, a tehnologiilor de mediu carbune curata€¯ si de CSC (captarea si stocarea CO2); tehnologie care va fi utilizata pe scara larga dupa anul 2020, cu conditia ca activitatile necesare de cercetare-dezvoltare (C-D) sa se desfasoare la timp si cu succes.
Conform Strategiei de securitate nationala a Romaniei, in vigoare, un rol important in garantarea securitatii nationale a€" prin prisma conditiilor economico-sociale a€" revine asigurarii securitatii energetice prin adaptarea operativa si optimizarea structurii consumului de resurse energetice primare si cresterea eficientei energetice. In acest scop, se va actiona cu prioritate pentru: reducerea dependentei de aprovizionarea din regiuni instabile sau din state care folosesc energia ca instrument de presiune politica; accelerarea programelor de producere a energiei in centrale nucleare; relansarea preocuparilor vizand cresterea productiei de hidroenergie dar si energie bazata pe tehnologii moderne de folosire a carbunilor.
In aceasta lumina noua, renuntarea la dreptul exclusiv al statului roman de exploatare a resurselor minerale de interes strategic se poate dovedi o grava eroare.
In forma ei actuala, Legea minelor nr. 85/2003 nu stabileste nici o legatura cu Strategia de securitate nationala a Romaniei din anul 2007, Legea energiei si a gazelor naturale nr. 123/16.07.2012 si Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea si controlul activitatilor nucleare, actualizata prin Legea nr. 243/2010, Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020 si Programul de guvernare pentru perioada 2013 a€" 2016 asumat de Guvern si aprobat de Parlament.
Avand in vedere cele prezentate mai sus, stimati colegi, consider ca este complet justificata modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003.
(Luni 08.06.2015 16:38, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Unirea energetica a Romaniei cu Republica Moldova este finantata de BERD, UE, BEI si BM (24.12.2017)
De ce Romania are unii din cei mai scumpi carburanti in Europa? (22.02.2017)
Motorina si benzina se vor ieftini in 2017, ca efect al eliminarii supraaccizei de 7 eurocenti (09.12.2016)
Neregulile existente pe piata energiei din Romania (29.04.2016)
Situatia Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) (29.04.2016)
Productia, importul si stocurile de gaze naturale nu fac fata consumului mare (24.01.2016)
Prioritatea Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii: Strategia energetica a Romaniei (28.10.2015)
Grupul energetic italian Enel instaleaza 30.000 de contoare electronice inteligente (smart meters) (02.08.2015)
Companiile de stat din energie au profituri record! (20.02.2015)
Raiul fiscal (20.02.2015)
 CURS VALUTAR
Miercuri 03.06.2020
1 EUR 4.8398 lei -0.04%
1 USD 4.3112 lei -0.42%
1 HUF 0.0140 lei -0.22%
1 RUB 0.0631 lei +0.16%
1 BGN 2.4745 lei -0.05%
1 MDL 0.2477 lei -0.40%
1 Gr. AUR 238.2284 lei -1.58%
Toate valutele
Miercuri 03.06.2020, BNR
Interviu / Exclusiv
Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!

Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!

Ultimele cautari
thea botezatu
alte articole
accident crasna salaj 12 01 2010
accidente rutiere 29 05 2010 sos chitilei
rezultate examen titularizare 2009 din dambovita
anda
perfect tour
antena 3 stiri accidente
supermarket
rezultate suplinire 2009 brasov
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
antena
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
lista
rezultate
accident
accidente rutiere 2010 cluj bihor
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
pro
raluca
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2020 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0540 sec.