Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: Romania este piata de capital cu evolutia cea mai rapida din Europa. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Piata romaneasca de capital are cea mai rapida evolutie din Europa. Declaratia a fost data la conferinta Romania Investor Day si ii apartine Directorului General al Bursei de Valori Bucuresti, domnul Ludwik Sobolewski. Modul cum piata romaneasca se schimba cantitativ si calitativ ii permite sa fie considerata, intr-o maniera profesionala, piata europeana cu cea mai rapida evolutie, chiar daca este inca mica si se confrunta cu dificultati, a afirmat Directorul general al BVB.
Vorbind despre doua masuri, care, in opinia sa, fac din Romania un loc mai bun pentru a investi, Directorul General al BVB aminteste despre eliminarea impozitului pe dividende, propusa in noul Cod Fiscal si crearea pietei AeRo.
De asemenea, oficialul afirma ca impozitul zero pe dividende arata inteligenta economica a Guvernului, care a facut calculele corecte privind impactul versus efectele pozitive asupra soliditatii si lichiditatii pietei, iar prin crearea AeRO se realizeaza rolul primordial al oricarei piete de capital, acela de a sprijini companiile sa obtina finantare, sa atraga capital.
Eliminarea impozitului pe dividende a luat in calcul faptul ca incasarile de 1,6 miliarde lei nu erau semnificative. De altfel, prin aceasta masura se evita dubla impozitare a profitului si incasarile din impozitul pe profitul companiilor ar putea creste.
Pe de alta parte, crearea AeRo va avantaja companiile care vor dori sa obtina finantare. Inca de la bun inceput AeRo s-a definit drept o piata destinata start-up-urilor si IMM-urilor in cautare de finantare. Pentru listarea pe AeRO, o companie trebuie sa fie societate pe actiuni (S.A.) si sa nu fie in insolventa. AeRO va oferi investitorilor posibilitatea unei diversificari mai ample a portofoliilor prin investitii in companii noi in stadiu incipient de dezvoltare, din diverse sectoare. Dezvoltarea si cresterea IMM-urilor este un proces indispensabil pentru viitorul pietei de capital din Romania.
Tabloul macroeconomic ne arata ca tara noastra reprezinta un model de crestere, unul dintre putinele exemple de crestere din regiune. Este o reusita remarcabila faptul ca cele doua masuri au fost luate in calcul si vor fi puse in aplicare.