Senatorul Nicolae MOGA a sustinut o declaratie politica intitulata: Lupta impotriva evaziunii fiscale si consolidarea statului de drept. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Consolidarea statului de drept inseamna, in mod concret, si lupta impotriva evaziunii si fraudei fiscale. Acest lucru presupune, in termeni generali, respectarea legii, care, este, prin natura ei, aplicabila tuturor, fara derogari si exceptii. Este misiunea statului sa asigure o competitie corecta intre firme, sa arate cetatenilor care-si platesc contributiile, ca egalitatea in fata legii nu este numai un deziderat teoretic, ci si unul practic, realizabil.
O societate care functioneaza dupa principii democratice nu se imparte pe de o parte, intre cetateni si firme care platesc impozite si taxe si cetateni si firme care nu platesc sau incearca, cu dispret, ca prin orice mijloace sa evite o obligatie legala. Trebuie sa recunoastem si sa fim constienti de un aspect esential, aceasta misiune nu este imposibila, chiar daca preocuparea pentru diminuarea evaziunii si fraudei fiscale, a devenit oarecum un laitmotiv al tuturor guvernarilor de dupa 1989.
Incepand cu anul 2012, de la inceputul guvernarii PSD, s-au facut pasi importanti in aceasta directie, ba chiar esentiali, as putea spune. Procesul de restructurare si modernizare al ANAF, inceput in anul 2013, precum si recentele masuri propuse de catre Ministerul de Finante, toate arata determinarea atingerii unor obiective concrete in aceasta directie importanta pentru societatea romaneasca, a luptei impotriva evaziunii si fraudei fiscale.
Pentru a cheltui mai mult - fie in zona de investitii publice, fie in zona sociala, pentru persoanele defavorizate, pentru pensionari, pentru copii, mame - este nevoie de resurse bugetare suplimentare. Aceste resurse pot veni, in mod natural, fie prin cresterea economiei, fie prin combaterea si diminuarea evaziunii fiscale, fie prin cresterea impozitelor si taxelor.
In exercitiul acestei guvernari, PSD si-a propus sa ia in considerare primele doua directii, fara cresterea impozitelor si taxelor, fara impovararea si mai mult a romanilor si firmelor. Am ales sa sprijinim mediul de afaceri, prin reducerea CAS, dar si unele categorii sociale, prin marirea pensiilor, a indemnizatiilor pentru persoanele cu dizabilitati si a alocatiilor pentru copii. Acest lucru arata ca grija pentru mediul de afaceri nu intra nicidecum in contradictie cu grija pentru categoriile sociale.
Lupta impotriva evaziunii fiscale trebuie sa ramana o prioritate a Guvernului, iar Parlamentul trebuie sa asigure sprijinul legislativ necesar acestui obiectiv major de interes national.