Senatoarea Gabriela Fireaa sustinut o declaratie politica intitulata: Meciul cu FMI si microbistii din Opozitie”. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dincolo de continutul tehnic al negocierilor dintre Guvernul Romaniei pe de-o parte si reprezentantii Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene de cealalta parte, care i-a surprins pe majoritatea comentatorilor prin solicitarea neasteptata de a se scadea pana la 0,9% din deficitul bugetar pentru anul viitor, remarcam, nu fara oarecare dezamagire, atitudinea Opozitiei care incearca sa-si creeze un avantaj politic chiar cu riscul afectarii intereselor Romaniei.
Este, daca imi permiteti comparatia, o situatie asemanatoare cu un meci de fotbal dintre o echipa de club romaneasca si una din strainatate, la care suporterii adversarelor autohtone ale echipei noastre se alatura galeriei oaspetilor. Pentru ei nu conteaza ca o reprezentanta a tarii noastre sa obtina un rezultat bun, ci esential este ca dusmanii” sa nu castige, chiar daca prin asta are de pierdut fotbalul romanesc.
Revenind la meciul” politic cu FMI, remarcam in primul rand atitudinea presedintelui Basescu (apropos, AMR 12!) de a-i certa public pe reprezentantii institutiilor internationale pentru atitudinea neutra fata de guvern si fata de politica in general. Atitudine care era de laudat pe vremea cand la Palatul Victoria se aflau guvernele dlui Basescu, dar inacceptabila acum. Probabil ca nu se impaca nici acum cu ideea ca seful delegatiei FMI nu mai este premierul de facto al Romaniei, asa cum a fost dl Franks si ca actualul guvern isi alcatuieste singur politicile fiscale si bugetare, iar acestea genereaza cresteri sustenabile si permit inglobarea in bugetul pe anul viitor a tuturor masurilor adoptate in acest an: raman in vigoare reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit si cota unica, dar si indexarea pensiilor, a indemnizatiilor pentru persoanele cu dizabilitati si a alocatiilor pentru copii.
Un deficit de doar 0,9% ar fi insa o puternica frana pentru dezvoltarea Romaniei. Si-asa, nivelul de 1,4% acceptat de Traian Basescu (era sa spun negociat, dar ar fi fost o exprimare oximoronica) este unul care stranguleaza in buna masura proiectele de investitii. In loc sa ne acorde derogari pentru suplimentarea bugetului Armatei, urmare a evolutiilor politico-militare din zona, sau pentru cofinantarea proiectelor cu finantare UE, FMI vine cu aceasta cerinta socanta. Iar problema nu este cerinta in sine, pentru ca Guvernul are argumentele si determinarea de a nu accepta o varianta nefavorabila pentru Romania, ci mai ales corul de chibiti ai actualei guvernari care s-au grabit sa declare ca o astfel de masura este binevenita, cata vreme da peste maini guvernului Ponta.
Pentru dl Ialomitianu si prietenii politici ai domniei sale, o rupere a Acordului cu FMI ar fi mai mult decat binevenita, pentru ca le-ar oferi munitie pentru a incerca sa doboare guvernul Ponta. Calculul este insa, din pacate pentru ei si din fericire pentru Romania, unul gresit. Cata vreme se va opune, chiar cu riscul denuntarii Acordului cu FMI si Comisia Europeana, oricaror masuri care afecteaza parcursul pozitiv al economiei, actiunea Guvernului va fi perceputa pozitiv de catre mediul de afaceri si populatie. Rolul Fondului Monetar International este de a da o mana de ajutor Romaniei si nu de a o ingenunchea.