Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a semnat, sambata 10 mai 2014, ordinul de incepere a lucrarilor pentru autostrada Turda-Sebes, lucrari care vor incepe efectiv pe 20 mai. La semnarea ordinului de incepere al lucrarilor, ministrul Dan Sova a fost insotit de ministrul delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, senatorul Alexandru Cordos si de liderii PSD Cluj.
Autostrada este impartita in patru loturi. Dan Sova a declarat ca pretul mediu pentru tronsonul 3 (12,4 km) va fi de 7,5 milioane de euro/km, iar pentru tronsonul 4 (16,3 km) este de 6,4 milioane, urmand ca pentru tronsonul 1 (17 km) pretul sa fie de 8,2 milioane de euro/km, in timp pentru tronsonul 2 (24 km) pretul sa fie de 6,7 milioane de euro/km, noteaza Agerpres. El a mai spus ca termenul de executie este de 22 de luni, din care patru luni sunt pentru proiectare, dar spera ca lucrarile sa fie incheiate pana pe 31 decembrie 2015. Printre altele, autostrada Turda-Sebes va lega Clujul de autostrada Sibiu-Nadlac.
Valoarea totala a investitiei pentru constructia celor 70 de kilometri ai autostrazii Turda-Sebes se ridica la aproximativ 500 de milioane de euro. Proiectul este finantat in proportie de 85% din Fondul de Coeziune, iar 15% din bugetul de stat. Autostrada Turda-Sebes va traversa de cinci ori raul Mures, ceea ce presupune realizarea mai multor lucrari de arta - poduri, viaducte etc.
Contractele de proiectare si executie pentru tronsoanele 3 si 4 din autostrada Sebes-Turda vor fi executate de firmele Tirrena Scavi (Italia) si Porr (Germania). Contractul de ‘Proiectare si executie autostrada Sebes - Turda, Lot 3, km 41+250 - km 53+700′ a fost atribuit, prin licitatie, Asocierii TIRRENA SCAVI SPA - SOCIETA ITALIANA PER CONDOTTE D’ACQUA SPA si are o valoare totala de 420,5 milioane de lei, fara TVA. Finantarea este asigurata din fonduri europene (85%) si fonduri de la bugetul de stat -15%. Contractul de ‘proiectare si executie autostrada Sebes - Turda, Lot 4, km 53+700 - km 70+000′ a fost atribuit Asocierii SC PORR CONSTRUCT SRL - PORR BAU GmbH si are o valoare totala de 470 milioane de lei, fara TVA.