Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Sursa de finantare a lucrarilor de cadastru", pe care o puteti citi in continuare.

Ma adresez astazi dumneavoastra pentru a incerca sa atrag atentia asupra unui subiect oarecum neglijat, din punctul meu de vedere. Ma refer la anumite aspecte din legile privind fondul funciar.
In primul rand, doresc sa mentionez ca legile privind fondul funciar sunt legi foarte importante.
Necesitatea acestora in plan economic si social nu poate fi pusa la indoiala. Cu siguranta ca numeroase persoane au beneficiat si vor beneficia in continuare de efectele pozitive ale acestora, iar acest fapt nu poate decat sa ma bucure.
La urma urmei, rolul legii si al reglementarilor de orice tip este acela de a organiza, ordona si simplifica viata cetatenilor. Acestea sunt tot atatea motive pentru care respectul fiecaruia dintre noi fata de lege este unul clar si de netagaduit.
Legile fondului funciar au fost si sunt astfel binevenite, mai ales prin accentul clar si prin presiunea pe care au impus-o in plan local fata de primarii si consilii locale in vederea intocmirii lucrarilor de cadastru.
Este nevoie de toate aceste lucruri, iar aceaste legi au asezat clar responsabilitatea realizarii lucrarilor respective.
Cu toate acestea, am observat cu regret ca nu a fost nicaieri precizata o sursa de finantare pentru aceste lucrari, iar primariile si institutiile locale nu beneficiaza de fondurile necesare desfasurarii optime ale lucrarilor de cadastru.
Iata de ce cred ca trebuie sa privim cu mai multa atentie aceasta problematica a stabilirii proprietatii funciare si, mai ales, de ce trebuie sa ne implicam in reglementarea precisa si clara a sursei de finantare pentru lucrarile de cadastru ce intra in sarcina primariilor.
Dragi colegi, necesitatea cadrului normativ cu privire la fondul funciar este clara, dar cred ca sunteti de acord cu mine ca este nevoie si de precizarea surselor de finantare ale lucrarilor de cadastru aferente.
Este important sa reflectam asupra acestui subiect si de aceea va solicit atentia si ajutorul pentru a imbunatati impreuna aceste reglementari, pentru a veni in sprijinul institutiilor locale si pentru ca acestea sa poata sa-si realizeze, in final, obligatiile in situatiile ce impun lucrari de cadastru.