Ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea i-a raspuns senatoarei Gabriela Firea

Ministrul Liviu Voinea a facut aceasta precizare in cadrul intalnirii saptamanale a ministrilor Cabinetului Ponta cu Grupul Senatorial PSD. Liviu Voinea a raspuns astfel intrebarii senatorului PSD Gabriela Firea , care l-a intrebat in ce masura este fezabila scaderea contributiilor de asigurari sociale cu 3% in 2014 si daca aceasta scadere se va face exclusiv de la angajator? Vor exista, ca si in cazul scaderii TVA la paine masuri asiguratorii colaterale sau se va miza doar pe extinderea naturala a bazei de impozitare?
Ministrul delegat pentru buget a declarat ca reducerea cu trei puncte procentuale a contributiei de asigurari sociale ar avea un impact negativ cumulat de aproximativ trei miliarde de lei in bugetul general consolidat. Voinea a spus ca luarea unei astfel de masuri depinde de identificarea unor surse alternative de venituri, care sa compenseze pierderea celor aproximativ trei miliarde de lei.
‘Raspunsul la intrebarea daca se poate sau nu se poate depinde de sursa de finantare a celor trei miliarde. Deci, daca avem o crestere de venituri din alta parte care sa compenseze scaderea de trei miliarde, se poate. Este o decizie de oportunitate si politica si economica intre diferitele optiuni de politici publice, cum ar fi: cresterea investitiilor, scaderea TVA la alte produse sau scaderea CAS. Deci, fie masuri pe partea de renuntare la venituri, fie masuri pe partea de crestere a cheltuielilor care sa stimuleze economia in 2014‘, a explicat Voinea.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anuntat si ca un draft al bugetului de stat pentru anul 2014 va fi gata pana la mijlocul lunii octombrie.