Senatorul Coca Laurentiu Florian a sustinut o declaratie politica intitulata "Rezultatele economico-sociale sunt proba bunei guvernari", pe care o puteti citi in continuare.

Asa cum am mai sustinut in ultimii ani, Uniunea Social-Liberala a fost adusa la guvernare, gratie votului cetatenilor romani, pentru a scoate tara din recesiune si a-i pune bazele unei cresteri economice durabile.
La un an si jumatate de la accederea la guvernare se acumuleaza o serie de date care reflecta o noua realitate, iar rezultatele incep sa se vada. Nu mai vorbim de recesiune, ci de crestere economica. Imbucurator este faptul ca informatiile statistice interne sunt mai prudente si mai modeste decat ne arata unele institutii internationale. Voi aduce in sprijinul acestor afirmatii datele din raportul pe luna septembrie a.c. al grupului economist - The Economist Intelligence Unit din cadrul renumitei publicatii The Economist, de expresie si spirit anglo-saxon.
Guvernul Ponta 1 a preluat guvernarea unei economii in recesiune si la sfarsitul anului trecut a adus-o pe crestere. E drept este vorba de o crestere modesta a PIB-ului de doar plus 0,7%. Cresterea putea fi mai mare daca guvernarile anterioare, corupte si incompetente, nu produceau blocarea fondurilor europene. Este momentul s-o repetam si aici, una din realizarile importante ale guvernarii USL este deblocarea fondurilor din Bugetul UE si reluarea platilor pentru lucrarile si documentatia efectuate.
Dar, de departe, cea mai importanta realizare a guvernelor USL este cresterea economica realizata in anul acesta si premisele unei cresteri si mai mari in anii urmatori. Potrivit grupului Economist Intelligence Unit, se prognozeaza o crestere economica de 2,5% pentru Romania in 2013 si o crestere in medie anuala de 4% intre 2014-2017.
Faptul ca economia romaneasca va inregistra in 2013 o crestere de 2,5% reflecta atat bunele practici si politici guvernamentale cat si, pentru ca este vorba de o crestere de doar 2,5% - recesiunea si stagnarea persistente din zona euro. Dar vestea cea mai buna este aceea ca in anii care vin, urmeaza ca ritmul de crestere sa se accelereze. Astfel ca in perioada 2014-2017 vom avansa catre o rata medie anuala de 4%. Remarcam faptul ca prognoza din septembrie a economistilor de la publicatia engleza este ea insasi usor in crestere comparativ cu aceea publicata in raportul pe luna iulie, care mentiona o crestere economica de 2,4% pentru 2013 si o rata medie anuala de crestere de sub 4% in perioada 2014-2017. Evolutiile vor depinde in principal de ceea ce se va intampla in economiile statelor UE de care tara noastra este strans legata prin schimburile externe de import-export.
Dar aici avem si motive pentru care trebuie sa apreciem si sa incurajam deschiderile pe care Primul Ministru, Domnul Victor Ponta, le-a realizat pentru a da economiei romanesti perspective de extindere si pe alte piete si de a atrage capital strain din tari care dispun de asa ceva, care nu au fost sau nu sunt in criza si care isi manifesta disponibilitatea de a investi in Romania.

Desigur, o crestere economica nu se realizeaza de la sine, ea cere oameni cu sprit intreprinzator, viziune politico-economica, programe de dezvoltare adecvate, bune practici de guvernare, o administratie competenta si onesta. Identificam intre acestea, de fapt, ceea ce cuprinde Programul de Guvernare al USL iar practica de guvernare si legislativa a facut dovada ca este angajata sa aplice noi masuri si reforme care sa dinamizeze evolutia pozitiva a economiei si societatii romanesti pe tot parcursul acestei legislaturi. Suntem incurajati si din interior si din exterior, asa cum o face acest grup de economisti al caror raport l-am documentat pentru aceasta declaratie, sa contam si sa actionam ferm pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE, care vor contribui la investitiile in infrastructura, ceea ce ar putea duce la o crestere a potentialului exporturilor pe termen mai lung. S-au luat masuri importante asa ca este foarte probabil ca absorbtia sa se imbunatateasca cu fiecare luna care trece de acum inainte.
Nu ma indoiesc de faptul ca avem capacitatea si determinarea de a realiza noi progrese in consolidarea cresterii economiei, in aprofundarea bunei functionari a societatii romanesti, ceea ce ne va oferi o buna platforma de abordare a noilor provocari politice, sociale si electorale din anul 2014 si urmatorii.
Rezultatele guvernarii si intelepciunea politica sunt axele noastre importante ale viitoarelor asteptari si succese elctorale.