Constiinta unui Liberal de Stanga: Pledoarie pentru capitalul romanesc
Prostia cu turismul care salveaza Rosia Montana se intinde. Reamintesc diversilor prosti ca turism trebuie sa faci tot anul, pentru ca tu, prestator de servicii turistice, mananci tot anul, platesti facturi tot anul, consumi diverse tot anul, etc. Cu o populatie imbatranita, cu o putere de cumparare in permanenta scadere, cine se duce unde si-a intarcat Dracu copiii, pentru a vedea nimic? Anul asta a fost unul dezastruos si la mare, si la munte. Strainii nu vin: cine vrea sa moara pe soselele patriei noastre, sa se cace in porumb, sa fie alergat de haite de maidanezi, sa i se dea cu farfuria in cap la carciuma, sa mearga cu trenuri ca in secolul XIX, sa manance "produse traditionale" pline de E uri, etc, etc?

Asta nu e o pledoarie pentru RMGC, este o pledoarie pentru luciditate! Sa iesim din epoca iluziilor. Nici agricultura, nici turismul, sau serviciile, in general, nu sunt salvarea noastra. Din pacate ele cer investitii mari, pe termen lung, si aduc profituri foarte mici. Iar accesul la finantare este practic interzis micilor afaceri. Cine ii finanteaza pe cei din Rosia Montana? Bancile? Dati-mi voie sa ma cac pe mine de ras! Statul? De unde, si cum, ca nu mai are nicio banca a lui? CEC este o gluma, Eximbankul o tampenie. Camatarii? Lor ce le iese?

Intrebarea este cum ne refacem baza productiva. Una variata, nu ca acum, cand suntem dependenti aproape in totalitate de industria auto si domeniile conexe ei? Cu cat este mai variata, cu atat vom fi mai capabili sa rezistam diverselor conjuncturi sectoriale. Nu pui toate ouale intr-un singur cos, ca acum. Și nu te lasi prins la inghesuiala, precum in afacerea RMGC. Care este una de vulturi hoitari.

Nu poti crede ca in capitalismul pradator exista mila, compasiune, responsabilitate sociala. Iar derbedeii aia vor pune mana pe aurul romanesc, ne place sau nu. Ei pot astepta, nu-i costa mai nimic cei din Rosia Montana, nu. Oamenii de acolo trebuie sa traiasca. Acum. Aia de la RMGC pot scoate aurul ala si peste cinci ani, si peste zece, si peste cincisprezece. Și in conditii mai bune pentru ei, pentru ca intre timp disperarea noastra va fi si mai mare.

Ce este de facut? Desi suna lemnos, este nevoie de o strategie nationala de reindustrializare, care sa NU se bazeze pe fonduri europene. Cea mai mare tampenie pe care am facut-o, si o facem, este sa ne bazam pe niste bani care nu au efect asupra bazei productive a economiei Romaniei. Banii europeni s-au dus in economiile tarilor europene dezvoltate, de unde cumparam tot: tehnologii, utilaje, materii prime, materiale, servicii. Noi ramanem cu praful de pe toba!

Aceasta strategie trebuie sa se bazeze pe mobilizarea, si pe protectia, capitalului autohton. Nu poti lasa niste dementi precum aia de la SRI, DNA si Piticot sa distruga in continuare afaceri si locuri de munca romanesti, sub diverse pretexte. Nu inteleg pentru cine lucreaza cretinii astia, pe care noi ii platim. Cele mai profitabile afaceri apartin strainilor, strainii sunt favorizati in detrimentul romanilor, strainilor li se dau ajutoare de stat, iar romanii sunt demascati drept securisto-cripto-comunisti. Sa fim bine intelesi: statul roman are obligatii in primul rand fata de firmele romanesti, de stat si private, nu fata de alte state si de firmele lor.

Cum este posibil ca seful statului sa atace o firma romaneasca, sa ii creeze probleme in gasirea finantarii, pentru a cumpara o alta firma romaneasca? Cum putem asista pasiv la faptul ca mai toti romanii cu afaceri serioase pleaca usor din tara, din cauza climatului ostil creat de statul caruia ii platesc taxe si impozite, care stat vrea NUMAI investitori straini? De ce? E mita mai mare?

Unul dintre cele mai obstacole in dezvoltarea capitalului romanesc se dovedeste a fi "societatea civila", finantata din exterior, pentru a fi folosita impotriva capitalului romanesc. "Societatea civila" este berbecul folosit de SRI, DNA si Piticot impotriva capitalistilor romani. Catre ea se scurg tot felul de "stenograme", materiale "compromitatoare" fabricate de SRI si de DNA, ea umple ecranele si mediul virtual cu demascari ale "verosilor capitalisti romani" si cu laude gretoase la adresa capitalului strain.

Suntem un popor de slugi pentru ca asta vrem sa fim. Daca jocul capitalist este asa cum il vedem, ori invatam cum sa-l jucam, si o facem serios, ori pierim. Nu exista alta cale. Din pacate, statul roman a fost capturat de capitalul strain, si nu ne mai putem baza pe el pentru constructia capitalului romanesc. Nu ne putem baza decat pe noi. Poate trecem peste discutiile cretine despre maidanezi, si alte imbecilitati de acest gen, si gasim impreuna o cale de a crea si dezvolta capitalul romanesc. Știu, nu ne plac oameni precum Dinu Paturiciu, sau regii asfaltului. Dar nu toti sunt ca ei. Nu toti cei care au contracte cu statul sunt niste hoti. Deocamdata statul este unul dintre cei mai importanti actori economici. Și este firesc ca romanii sa aiba primii acces la banii publici. Sunt, totusi, banii lor!

Afacerea RMGC arata cat de grava este starea capitalului romanesc. Este bine si cu demonstratii de hipsteri. Dar ar fi si mai bine cu o atitudine pozitiva fata de capitalul autohton, fata de investitiile autohtone. Altminteri murim de foame, calare pe resursele pe care nu avem cu ce le exploata...