DeCeNews: Cinci momente strategice in viziunea lui George Friedman

Specialistul in geopolitica si fondatorul agentiei de analize militare Stratfor, George Friedman, a tinut, vineri, un discurs la Banca Nationala a Romaniei, evenimentul desfasurandu-se sub patronajul guvernatorului Mugur Isarescu. Analistul de politica externa Bogdan Chirieac a identificat cinci momente de o importanta vitala in viziunea lui Friedman, invocate de acesta in discursul sau.

1. Fondatorul Stratfort s-a aratat socat de pasivitatea NATO pe opt august 2008, atunci cand fortele terestre, navale si aeriene ale Rusiei au invadat Georgia, din cauza provinciilor georgiene separatiste Osetia de Sud si Abhazia. Friedman spune ca structura NATO nu functioneaza.

2. George Friedman a invocat falimentul Lehman Brothers, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria financiara a lumii, despre care analistul recunoaste ca l-a luat prin surprindere. Marea companie de pe Wall Street si-a anuntat prabusirea pe 15 septembrie 2008. Lehman, cu o vechime de 158 de ani, era a patra mare banca de investitii din SUA, in mai 2008 detinand active de 639 de miliarde de dolari, dar si datorii de 613 miliarde de dolari.

3. Expertul in geopolitica sustine ca s-au incalcat toate regulile pentru reabilitarea sistemului bancar, bancile fiind obligate sa injecteze bani tipariti.

4. In opinia lui Friedman Franta lui Francois Hollande este un pitic economic. Forta economica incontestabila a Europei este Germania, crede specialistul in geopolitica. Capacitatile Berlinului depasesc cu mult piata interna, motiv pentru care are nevoie de o piata comuna, intruchipata de Uniunea Europeana.

5. George Friedman vede drept un lucru extraordinar, a mai remarcat Bogdan Chirieac, ca in Cipru s-au nationalizat depozitele bancare ale persoanelor fizice si juridice. Mai extraordinar decat faptul in sine este ca nimeni nu vorbeste despre asta, mai spune Friedman.
Agentia Stratfor este recunoscuta la nivel mondial pentru strangerea si procesarea bagajului mare de informatii folosit in realizarea de rapoarte, stiri economice, politice, geopolitice si analize militare. Fondatorul sau, George Friedman, a scris mai multe carti de succes, precum "America’s Secret War/ Razboiul secret al SUA", "The Next 100 Years/Urmatorii 100 de ani", "The Next Decade/ Urmatorul deceniu" si a venit in Romania la invitatia Thiess Holding si Media Consulta International.