In perioada 6 - 12 iunie 2012 s-a desfasurat la Bucuresti si Avrig workshop-ul cu tematica "New Energy and its Business Opportunity in East Europe", eveniment organizat de Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA Bucuresti, in parteneriat cu Ambasada R.P. China in Romania, Ministerul de Stiinta si Tehnologie al Chinei, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Ministerul de Economie al Romaniei si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
La ceremonia de deschidere au luat cuvantul domnul Nicolae Rotileanu- secretar de stat, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, doamna Huo Yuzhen- ambasador R.P. China, doamna Dana Gheorghe- director general ANCS, domnul Costin Lianu- director in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, domnul Nicolae Olariu- presedinte SUNE, domnul Arnold Klingeis- primar Avrig, domnul Sorin Dimitriu- presedinte al Camerei de Comert si Industrie Bucuresti.
Experti, intreprinzatori, oficiali, participanti din China, Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovenia si Japonia au participat la sesiunile workshop-ului unde s-au dezbatut aspecte precum: rolul surselor regenerabile in viitorul energiei; politici si strategii stimulative pentru o noua industrie energetica; dezvoltarea tehnologica in noul sector de energie; strategii si initiative pentru economisirea de energie; tehnologii de stocare si utilizare a carbonului; tehnologii curate pentru industria carbunelui; sisteme de standardizare si certificare pentru piata de energie verde; modalitati si solutii pentru inlaturarea barierelor; studii de caz pentru orase cu retele inteligente de energie.
Rezultatele imediate ale workshop-ului s-au materializat in 12 propuneri de proiecte de colaborare stiintifica si economica, inclusiv infiintarea Fundatiei pentru Inovare in Energie Verde si a Parcului de Inovare in Energie Verde din Bucuresti.
Fundatia va dezvolta proiecte comune de cercetare romano-chineze, investitii in parcuri eoliene si sisteme fotovoltaice, noi fabrici pentru turbine de vant si module fotovoltaice si, in aceeasi masura, va dezvolta cooperarea in constructia de retele si sisteme de operare, stiinta, tehnologie, IT, software, educatie, securizarea surselor de energie regenerabila.
Rezultatele deosebite ale workshop-ului vor constitui pentru ICPE-CA si in viitor baza unor activitati de cercetare-dezvoltare-inovare bine definite si orientate.