Presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei i se solicita un raport detaliat cu privire la situatia financiara a acestei societati comerciale. Camera de Comert si Industrie Dolj solicita Camerei Nationale sa explice cum s-au cheltuit banii in perioada 2008 - 2011. Vlasov trebuie sa explice si necesitatea alegerilor anticipate, in lipsa existentei unei situatii care ar pune in pericol unitatea Sistemului Cameral.
Camera de Comert si Industrie Dolj a cerut presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihail Vlasov, sa explice in cadrul Adunarii Generale Extraordinare programata pentru Duminica Rusaliilor "care sunt cauzele care au generat deschiderea procedurii de insolventa a Romexpo" si cum s-au cheltuit banii in perioada 2008 - 2011.
Potrivit observatiilor remise CCIR privind completarea ordinii de zi a sedintei, se cere "prezentarea de catre Adunare a unui raport detaliat cu privire la situatia financiara a acestei societati comerciale, a demersurilor care s-au facut pentru redresarea economica a Romexpo SA", precum si "informarea membrilor Camerei Nationale in ceea ce priveste posibilitatile reale de evitare a falimentului acestei societati comerciale, daca aceste posibilitati exista sau nu".
De asemenea, Camerei Nationale i se cere sa intocmeasca un raport de audit financiar si sa desemneze auditorul care sa verifice daca sumele mentionate, la capitolul cheltuieli, in anexa la Rapoartele privind Executia Bugetului de Venituri si Cheltuieli al CCIR pe anul 2008, anul 2009, 2010, respectiv 2011, precum si in situatiile financiare ale CCIR "au fost cheltuite conform dispozitiilor legale, in acord cu Statutul Camerei Nationale si in interesul CCIR". Auditorul desemnat va trebui, de asemenea, sa verifice daca sumele mentionate mai sus "au la baza documente justificative, legal intocmite" si daca "situatiile financiare ale CCIR aferente anilor 2008, 2009, 2010 si 2011 reflecta fidel situatia veniturilor si a cheltuielilor acestei organizatii".
In lipsa revocarii organelor de conducere actuale nu se pot organiza alegeri
Convocarea Adunarii Generale Extraordinare a CCIR care va avea loc duminica, 3 iunie 2012, pare sa fi fost facuta fara un temei legal, avand in vedere ca alegerile pentru noua conducere erau programate in luna decembrie si nu exista, in prezent, nici o situatie care ar pune in pericol unitatea Sistemului Cameral.
Din acest motiv, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Dolj i-au cerut presedintelui CCIR, Mihail Vlasov, sa explice, in cadrul sedintei, daca aceasta convocare s-a facut "din initiativa presedintelui sau in urma cererii unei treimi din numarul de membri sau a unui numar de cel putin jumatate din numarul total al membrilor de drept".
Precizand ca in textul Convocarii, semnat de 22 de persoane fara a se mentiona calitatea acestora, motivarea "este deosebit de evaziva si contine elemente fictive care nu sunt sustinute de nici un fel de probatoriu", reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Dolj cer presedintelui CCIR sa descrie, "cu dovezi concludente", care ar fi situatia "atat de grava incat ar pune in pericol unitatea sistemului Cameral", care ar justifica aceasta convocare urgenta a Adunarii Extraordinare.
"Nu exista nici un fel de dispozitie legala sau statutara in temeiul careia CCIR ar putea avea, concomitent, doua Colegii de Conducere, doi presedinti, doua Birouri de Conducere, doua Comisii de Cenzori. Cum pe ordinea de zi a Adunarii Extraordinare din 3 iunie 2012 nu figureaza, ca punct distinct, revocarea acelor organe de conducere al caror mandat este in curs si care expira abia in decembrie 2012, consecinta organizarii acestor alegeri, in conditiile ordinii de zi comunicate, ar fi ca, pana in decembrie 2012, Camera Nationala sa aiba doi presedinti, doua Colegii de Conducere etc., fapt inadmisibil", se arata in observatiile Camerei din Dolj trimise CCIR.
Afrodita Cicovschi