Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a criticat modul in care se incearca asigurarea unui management profesionist la companiile de stat. "Nu s-au facut progrese corespunzatoare in privinta asigurarii unui management privat la companiile de stat. Au existat incercari de manipulare a procesului prin angajarea unor persoane motivate politic", a spus reprezentantul FMI.
Acesta a adaugat ca sunt companii de stat profitabile care nu sunt bine conduse. "Multe companii cu profit sunt mult mai putin profitabile decat ar trebui sa fie din cauza risipei, ineficientei si chiar a coruptiei", a precizat Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, chiar si companiile profitabile au nevoie de investitii de miliarde de euro in urmatorii ani, pentru a tine pasul cu dezvoltarea sectorului energetic si de transport.
Reprezentantul FMI se mai arata nemultumit si de modul in care este respectat calendarul privatizarilor, in conditiile in care "multe licitatii au esuat din ratiuni care ar fi putut fi prevenite".
Facand referire la procesul de renegociere a contractelor incheiate de Hidroelectrica, Jeffrey Franks a declarat ca unii dintre beneficiari "nu au fost deschisi in privinta unor negocieri corecte". In acest context, reprezentantul FMI spune ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme impotriva lor. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, singura companie care "nu a fost deschisa la o negociere corecta" este Alro.
Hotnews