O firma care obtine profit plateste la stat impozit pe dividende de 16%, iar actionarii sau asociatii care primesc dividendele respective achita si ei 16%, la aceleasi sume. Aflati din GdS in ce cazuri impozitul respectiv este zero si ce cote de impozitare se practica in Europa.
In cazul in care un agent economic realizeaza profit la finalul unui exercitiu financiar si decide distribuirea de dividende actionarilor sau asociatilor, atunci impozitul pe dividende este de 16%. Dar la aceeasi suma de bani, statul mai incaseaza un impozit. Acest lucru se intampla pentru ca platesc impozit de 16% si actionarii sau asociatii care au primit respectivele dividende. De data aceasta, impozitul este unul pe venit. In primul rand, firma va cotiza in vistieria statului cu impozitul pe profit, in cota unica de 16%, iar dupa plata impozitului, la suma ramasa se aplica impozitul pe dividende. Si tot asa, cand actionarii incaseaza dividendele, platesc alt impozit, alta "bucurie" pentru stat. Pe langa actionarii majoritari ai unei companii profitabile, dividende incaseaza si micii actionari, care au cumparat titlurile respectivei companii de pe Bursa. Ca orice alt actionar, si ei trebuie sa plateasca impozit pe dividende, daca detin actiuni la data de referinta stabilita de companie. Pe Bursa sunt asteptate dividendele, deoarece pana in luna mai majoritatea firmelor listate stabilesc datele de referinta pentru acordarea unei parti din profit.

Impozite "in cascada"

Specialistii din domeniul consultantei fiscale explica modul cum se percep aceste impozite. "Este adevarat ca sistemul actual de impozitare a profiturilor companiilor poate fi perceput de contribuabili ca un impozit in cascada, adica putem vorbi de un impozit cumulat de 28,5%, format dintr-un impozit pe profit de 16% si unul pe dividende tot de 16%, dar calculat asupra parții din profitul ramas dupa achitarea impozitului pe profit. Totusi, in realitate, in practica fiscala internaționala se face foarte clar diferența intre impozitul pe profit datorat de persoana juridica si cel pe dividende (calculat ca un impozit prin stopaj la sursa), datorat de o alta entitate, si anume de persoana fizica", a precizat conf. univ. dr. Radu Buziernescu, reprezentantul companiei de consultanta Professional Consulting. El a explicat de ce se impoziteaza dividendele si pentru firma, si pentru persoana care le incaseaza. "Practic, daca profitul ramas in firma nu este distribuit ca dividend si este lasat ca profit nerepartizat sau ca rezerve legale, nu mai vorbim de impozit pe dividende. Putem gandi ca o persoana fizica investeste banii intr-o afacere, intr-o intreprindere sau banca, acestea genereaza un profit care este normal sa fie impozitat, iar apoi aceasta persoana isi recupereaza profitul, plusvaloarea creata, care este la fel de normal sa fie impusa (noul impozit este ca o fructificare a investiției inițiale)", a precizat conf. univ. dr. Radu Buziernescu. In acelasi timp, specialistul fiscal sustine ca "in toate statele dezvoltate ale lumii, care aplica impozitarea progresiva si globala (Romania aplica un sistem de impozitare pentru persoane fizice proportional prin cota unica, deci inechitabil fiscal, dar singurul viabil la acest moment), dividendele ridicate de o persoana fizica se cumuleaza in vederea impozitarii cu absolut toate veniturile acelei persoane si se impun cu impozite de pana la 50-60%".

Cand poate fi zero impozitul pe dividende

La articolul 36 din Codul Fiscal se precizeaza ca exista o situatie in care nu se aplica impozitul de 16% asupra dividendelor. "Prevederile privind impozitul pe dividende (adica acea cota unica de 16%) nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine, la data platii acestora, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice pe o perioada de doi ani impliniti", a precizat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Evident, acest impozit este zero si in cazul in care firma decide sa nu plateasca dividende din profitul realizat.
Cum este in alte tari

Alte state isi incurajeaza antreprenorii privati printr-o fiscalitate scazuta in cazul dividendelor. Cu exceptia unui "Paradis fiscal" in care impozitul respectiv poate ajunge si pana la 30%, nici un alt stat nu are un impozit pe dividende cat al Romaniei sau mai mare. Cele mai multe tari, fie ca este vorba despre unele dezvoltate sau altele mai sarace, practica o cota de impozitare a dividendelor destul de relaxata, de 10%.
Cat este impozitul pe dividende in tarile Europei*
Austria 10%
Belgia 5/15%
Bulgaria 10/15%
Cehia 10%
Elvetia 10%
Franta 10%
Germania 10%
Grecia 10%
Italia 10%
Malta 5/30%
Polonia 5/10%
Portugalia 10/15%
Slovacia 10%
Spania 10%
Ungaria 5/15%
Romania 16%
*Sursa:www.consultingreview.ro