Grupul petrolier Petrom impreuna cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, au inceput forajul de explorare la sonda Domino -1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, informeaza Petrom, intr-un comunicat remis luni Agerpres.
Forajul va fi executat de catre vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia.
Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.
"Suntem incantati de colaborarea cu Petrom in acest proiect - o colaborare care are la baza experienta ExxonMobil, unul dintre liderii mondiali in explorarea in ape de mare adancime si vasta experienta a companiei Petrom in Romania. Apreciem eforturile depuse de autoritatile romane pentru a sprijini progresul lucrarilor de explorare in Marea Neagra", a afirmat Ian A. Fischer, director general al EEPRL.
Forajul de explorare, in special in astfel de zone neexplorate din Marea Neagra, poate conduce sau nu la o descoperire. Daca se va confirma o descoperire comerciala, dezvoltarea ulterioara a perimetrului Neptun va avea un impact industrial, social si economic pozitiv semnificativ asupra Romaniei, considera reprezentantii Petrom.
Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri.
In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun.
De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.
Deepwater Champion a fost construit in Coreea de Sud si a fost proiectat special pentru un acces facil in si din Marea Neagra. Construit cu coca dubla, vasul este autopropulsat si capabil sa isi mentina pozitia in larg in conditii de valuri de 9 metri si la o viteza a vantului de 60 noduri (70 mile/h).