Bursele din doar zece tari au inregistrat cresteri anul trecut, din 78 analizate de firma britanica de brokeraj Bespoke Investment Group. Pietele de capital din Botswana, Venezuela, Pakistan, Jamaica si Islanda au reusit sa incheie cu plusuri de pana la 79%, in timp ce bursele din Franta, Germania, Austria si Rusia au avut pierderi de pana la 33%.
18,9% este scaderea inregistrata de indicele BET, care monitorizeaza activitatea celor mai lichide 10 companii listate la BVB.

Listarea anului, si la Bucuresti

Fara indoiala, listarea anului 2012 va fi cea a companiei din spatele celei mai mari platforme de socializare din lume, Facebook Inc. Inca de la sfarsitul lui 2010, o eventuala oferta publica initiala de actiuni din partea companiei a carei valoare este estimata la 100 de miliarde de dolari punea pe jar investitorii.
Iar romanii vor avea linie directa la aceasta listare, potrivit oficialilor Bursei de Valori de la Bucuresti (BVB). Stere Farmache, presedintele BVB, a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca pe o platforma speciala a Bursei de Valori vor fi listate si titluri americane, printre care si Facebook, iar listarea de la Bucuresti va avea loc simultan cu cea din Statele Unite, la inceputul anului viitor.
Potrivit celor mai recente date, Facebook, care valoreaza mai mult decat Ford, Yahoo sau eBay, va lansa o oferta publica initiala de actiuni, care va avea loc in intervalul aprilie-iunie 2012. Compania vrea sa vanda un pachet de 10% din actiuni, pe care spera sa obtina 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de "The Wall Street Journal".
La inceputul anului 2011, valoarea Facebook Inc. se ridica la 50 de miliarde de dolari, dupa o crestere de 40 de miliarde inregistrata pe parcursul lui 2010. Mark Zuckerberg, fondatorul platformei, are o avere estimata de "Forbes" la 17,5 miliarde de dolari.

Aurul, refugiu sau bula speculativa?

Pretul metalului pretios a inregistrat o crestere anuala de 30% in 2010 si una de 10% in 2011, insa, la inceputul acestui an, prognozele sunt cum nu se poate mai diferite. Unii analisti estimeaza scumpirea acestuia pana la 2.500 de dolari pe uncie, in timp ce altii anunta caderea pretului pana la 1.500 de dolari. Cotatiile actuale ale unciei de aur fluctueaza in jurul valorii de 1.600 de dolari.
Considerat un adevarat refugiu pentru investitori, metalul pretios a inceput sa dea semne de oboseala spre sfarsitul anului, iar analistii romani nu recomanda investitorilor mici si medii astfel de plasamente. "Aurul nu este un activ de siguranta, ci doar unul speculativ", spune Iulian Panait. De aceeasi parere este si Doru Lionachescu: "Nu cred in aur. Nu ofera niciun fel de venit, nicio dobanda si nimeni nu vorbeste despre cat de speculat este pretul acestuia". "Aurul este in aceeasi situatie cu piata imobiliara, s-a umflat, iar acum nu poate decat sa scada", crede si Emilian Duca.