Wall-Street.ro a realizat topul celor mai importante evenimente de business ale ultimelor 12 luni. Puteti citi in continuare evenimentul de pe locul 6: Bursa - Cel mai greu an de criza.
Dupa evolutiile neasteptate din 2008 si un 2009 cenusiu, dar cu cresteri peste asteptari, anul acesta a adus scaderi dramatice ale rulajelor, care au lovit business-urile de brokeraj direct in principala sursa de venit.
La prima vedere, scaderile dramatice ale cotatiilor din ultima parte a anului 2008 si din primavara lui 2009 par a fi cele mai dificile momente crizei. Insa, chiar daca amplitudinea lor a fost peste asteptari, ulterior au fost considerate doar puncte din evolutia ciclica a pietei de capital.
Anul 2010 a adus o restrangere a activitatii bursiere. Daca in primele luni asteptarile tindeau sa devina optimiste, din al doilea semestru increderea in piata de capital a scazut, ducand la rulaje tot mai mici. Si tendinta pietei a fost mai greu de prevazut.
Pe langa acestea, mediul economic, social si politic instabil au dublat incertitudinile si piata de capital a ajuns la nivele de lichiditate din 2004-2005. In acest fel, anul 2010 a fost mai greu decat precedentii doi ani, in primul rand din cauza lipsei de activitate, reflectata in scaderea veniturilor din comisioane.
In ultimele luni din 2010 pietele externe au inregistrat cresteri, in timp ce bursa locala a stagnat si apoi a scazut. Surpriza neplacuta a venit si dinspre lichiditate. Daca trimestrele II si IV din 2009 au adus reveniri incurajatoare si primul semestru din acest an a avut o medie de 30 milioane lei/zi, in ultimele sase luni din an valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe piata reglementata a BVB a scazut de aproape 3 ori, la 13 milioane lei/zi.