Peste 130 de tone de substante foarte toxice, preluate de la Electroputere Craiova de reteaua Petromar, au ajuns in apropierea Bucurestiului. Dotarile pe baza carora Petromar a obtinut autorizatia de mediu au fost inchiriate de la o firma controlata de Cristian Burci. Deseurile asteptau sa ajunga la export, in Germania. Capii afacerii sunt personaje controversate, implicate in businessuri cu Sergiu Bahaian.

Tonele de substante periculoase din incinta Electroputere SA Craiova au ajuns bombe ecologice in apropierea Bucurestiului prin reteaua Petromar. In 2009, 67 de tone de uleiuri reziduale au fost preluate de aceasta firma. Petromar Intermed SRL se angajase in 2009 sa ecologizeze trei obiective din incinta Electroputere SA Craiova: autoclave, compresoare si condensatori. Acestea contineau bazine, rezervoare, terenuri si alei contaminate cu reziduuri petroliere. In iulie 2010, Electroputere a mai scapat de 65 de tone de condensatoare infestate cu PCB.
PCB sunt bifenili policlorurati - un grup de substante chimice industriale, foarte toxice, destinate lubrifierii/racirii in echipamente electrice, precum transformatoarele. Pe 17 mai 2004, a intrat in vigoare conventia de la Stockholm, care interzice fabricarea si utilizarea unora dintre cele mai toxice substante pentru oameni. Dintre toate substantele eliberate in natura in fiecare an, cele din clasa POP (poluanti organici persistenti), din care fac parte si PCB, figureaza intre cele mai periculoase. Prin actul aditional din 15 iulie 2010, contractul dintre Electroputere SA si Petromar Intermed SRL a fost prelungit cu un an.
"Lucram de mult timp cu cei de la Petromar. Ni s-au parut o firma serioasa, care avea contracte de cateva milioane de euro. Obiectivele au fost ecologizate si nu exista nici un fel de problema", spune Adrian Dumitriu, directorul general al Electroputere Craiova.

Autorizatie pe baza dotarilor inchiriate

Ca argumente pentru lucrul cu Electroputere SA, Petromar Intermed SRL a adus o autorizatie de mediu (nr. 120/2009), emisa de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Ilfov, prin care isi argumenta dotarile din depozitul de la Chitila, inchiriate de la City Gate SA: spatiu de 1.000 mp (platforma betonata si acoperita - magazie), o camera cu destinatie de dormitor, o camera cu destinatie de birou si doua rezervoare metalice calibrate cu capacitatea de 30 de tone. De asemenea, mai detinea o platforma de decontaminare a solurilor, cu suprafata de 500 mp. Interesant este tratamentul aplicat uleiurilor infestate cu PCB. "Referitor la echipamentele ce contin uleiuri cu PCB (...), acestea nu sufera nici o transformare, se preiau practic de la generator si se transporta la amplasamentul de la Chitila in vederea strangerii unei cantitati rezonabile pentru justificarea transportului si se exporta in Germania", se scrie in autorizatia respectiva. Ceea ce a urmat se stie: deseurile au ajuns o bomba ecologica, fiind depozitate in diverse locatii din Chitila, Bucurestii Noi, Jilava si Albesti - Ialomita. Dupa ce cazul a explodat in presa, capii afacerii - Nelu Gaina, Maricel Bartic si Constantin Furtuna - au fost arestati.
Investigatiile au scos la iveala faptul ca in ultimii ani firmele controlate de cei trei au avut contracte de zeci de milioane de euro, cu cele mai mari combinate industriale din tara. Printre clienti s-ar numara CFR, Azomures Targu Mures, Amonil Slobozia, Comcen Calarasi, Electroputere Craiova etc. Potrivit politistilor, Petromar a abandonat in depozitele din apropierea Bucurestiului peste 2.250 de tone de deseuri periculoase, printre care mercur, arsenic, cianuri si uleiuri cancerigene.

Bartic - partener cu Sergiu Bahaian

Cel mai vizibil dintre cei implicati in aceasta afacere a fost Maricel Bartic. Familia Bartic a prestat in ultimii ani activitati de ecologizare, transport si neutralizare de deseuri toxice. Maricel (sau Marcel) Bartic mai este implicat la Euro Oil Transport SRL, Eco Atlas Group SRL si Petromar Impex SRL - ultimele doua in insolventa din 2009. El era unul dintre oamenii de incredere ai controversatului Sergiu Bahaian, omul de afaceri banuit de crima organizata si executii in stil mafiot. In firma Petromar Intermed SRL, infiintata in 2008, el controleaza pachetul majoritar de actiuni (55%) prin Zenovia Bartic, originara din Craiova. Nelu Gaina controleaza si el 10% din firma, prin Maria Gaina, restul de actiuni fiind impartit intre Laurentiu Gheorghiu, Mihail Francisc Stan, suceveanul Gheorghe Tcaciuc, precum si un alt personaj-cheie Daniel Peia (10%).
Daniel Peia este fratele lui Ninel Peia - directorul executiv al APM Ilfov, cea care a acordat autorizatia firmei Petromar. Ninel Peia era, la un moment dat, vicepresedinte al PSD Ilfov, iar in 2008 a fost si candidatul partidului in colegiul uninominal doi la Camera Deputatilor.

Active inchiriate de la firma lui Burci

Interesant este si cine este societatea City Gate, cea care a inchiriat catre Petromar activele pe baza carora firma s-a autorizat. Inregistrata la Chitila, societatea functioneaza din 2001, fiind detinuta majoritar (98,9%) de International Railway Services (IRS) SA Luxemburg, companie controlata de magnatul Cristian Burci. IRS detine 32,2% din actiunile constructorului de nave Servernav Drobeta Turnu Severin. Burci mai controleaza, prin International Railway Systems (IRS) Luxemburg, grupul de transport feroviar Servtrans Invest SA, precum si constructorii de vagoane Meva Severin, Astra Vagoane Arad si Romvag Caracal, dar si constructorul de drumuri si cale ferata ICIM Arad. A cumparat active importante in Serbia (holdingul Friulexport), Slovacia (institutul de proiectare Rail Project) si Cehia (fabrica MSV Metal Studenka). Cristian Burci a detinut si afaceri in media, printre care Kiss FM si Prima TV, fiind un apropiat si partener de afaceri al liderului PSD Miron Mitrea.
Firma Petromar este o noutate in Craiova, pentru ca de obicei firmele locale care vor sa scape de deseurile periculoase apeleaza la Guardian SRL Craiova sau Setcar Braila. Posibil ca simpatiile economice si politice sa fi adus puncte in plus pentru Petromar. Presedintele CA al Electroputere Craiova, omul de afaceri Fathi Taher, este un apropiat al PSD si al liderului social-democrat Viorel Hrebenciuc.
Primarul din Albesti, Marin Constantin, spune ca la ora actuala substantele provenite de la Electroputere SA sunt analizate. "Stim de la IGPR ca exista contract intre Petromar si Electroputere. Pe unele recipiente apare mentiunea 'Electroputere'. S-au luat probe si se fac analize. Nelu Gaina era administrator la firma Men CL din Albesti, cea care avea terenul pe care s-au depozitat deseurile", a spus primarul.