Actuala criza economica din Romania este o pista falsa, iar teoria ca "Europa ne scoate din criza" este o "gogoasa", a declarat, vineri, analistul economic Ilie Serbanescu, la Scoala de Vara a TSD Vrancea, organizata in localitatea Lepsa.
"E doar o gogoasa si nimeni din tara noastra nu trebuie sa o creada. Politicienii aflati la putere vor sa creeze o alta perspectiva pentru perioada urmatoare, sa creeze un nou orizont pentru romani, dar este vorba de o perspectiva falsa, neaplicabila", a afirmat Ilie Serbanescu.
El a aratat ca economia romaneasca a fost dezechilibrata odata cu apelarea la imprumuturi folosite numai pentru consum iar criza, de fapt, este una a modelului economic, care este unul bananier.
"Avem consum fara productie, importuri fara exporturi, masini fara sosele. Nu se poate continua asa. Ceea ce se intampla in Romania nu este capitalism. Ne-au luat parghiile de control, economia, distributia de gaze, carburanti, metalurgia, ne-au luat tot", a continuat Ilie Serbanescu.
Din acest motiv, a aratat analistul, "an de an guvernantii apeleaza la imprumuturi de 60-70 miliarde numai pentru consum".
"In prezent statul roman este falimentar, nu mai are resursele lasate de Dumnezeu romanilor si nu mai are nicio parghie de interventie", a precizat Ilie Serbanescu.
Analistul economic a adaugat ca un stat care nu are banci nu se mai poate dezvolta.
"Cu bancile straine nu se poate face nimic deoarece bancile straine au venit aici sa faca bani si nu sa ajute statul roman. Bancile fac camatarie in Romania", a mai explicat Ilie Serbanescu.