Evenimentul zilei informeaza ca Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca termenul limita pentru depunerea declaratiilor si plata contributiilor la pensii si somaj se amana cu doua saptamani. Subordonatii sai nu raspund la telefon, iar cei de la ANAF si Casa Nationala de Pensii spun ca nu au fost informati despre asa ceva.
Mii de romani sunt pusi pe drumuri din cauza unei decizii a Guvernului, care ii face sa stea la 3 cozi diferite ca sa depuna declaratiile de venituri din drepturi de autor si sa plateasca darile catre stat.
Atat Mihai Seitan, cat si premierul Emil Boc au negat haosul de la ghisee. Mai mult decat atat, Mihai Seitan a dat asigurari ca termenul de plata va fi prelungit cu 2 saptamani si ca angajatii caselor de pensii fac ore suplimentare, neplatite. In plus, se lucreaza si la un sistem electronic care sa le permit contribuabilor sa depuna declaratiile online. Cand va fi gata, inca nu se stie.

Declaratii in loc de lege

Insa, functionarii de la Fisc sustin ca pana la orele 14:30 nu au primit nicio notificare privind amanarea termenului de plata.
‘‘Am auzit si noi la televizor. Oficial, nu am primit nimic in sensul ca se prelungeste termenul de plata a impozitelor din drepturi de autor‘‘, ne-a declarat una dintre functionarele Fiscului. Femeia a mai spus ca telefonul suna in continuu de doua zile si ca oamenii sunt nedumeriti de ceea ce au de facut si cui trebuie sa se adreseze.
Daca angajatii caselor de pensii ar raspunde la telefon, probabil contribuabilii ar fi aflat informatii pretioase, fara sa fie nevoie sa mai bata drumul degeaba pana la sediul acestor institutii. Insa, la numarul afisat pe pagina de internet a Casei Nationale de Pensii, la sectiunea ‘‘Contact‘‘ telefonul fie suna degeaba pentru ca nu raspunde nimeni, fie suna ocupat. La numarul de la Registratura, afisat pe site, raspunde un domn care isi face legatura catre departamentul ce se ocupa de grupele de munca.
De aici, o doamna suparata ca a fost deranjata raspunde pe un ton ridicat si cu voce ascutita ca trebuie sa sunam la interior 234, unde putem afla informatii despre contributiile pe drepturi de autor. Rugata sa faca legatura la departamentul respectiv, doamna ne avertizeaza ca vom suna degeaba deoarece suna ocupat. Intrebata de unde stie ca linia este ocupata din moment ce nu a incercat sa ne faca legatura, doamna a raspuns, sec, ca stie.
De la biroul de comunicare al Casei Nationale de Pensii ni s-a precizat ca nu s-a primit nicio notificare privind prelungirea termenului de plata. De asemenea, nu se stie daca se pot face plati electronice. Daca ar fi testat sistemul, functionarii ar fi stiut: contul pentru contributiile la somaj nu functioneaza.
In plus, nu exista niciun fel de ghid, care sa il ajute pe contribuabil sa completeze corect declaratiile, pentru a nu plati amenzi. Totusi, contribuabilii pot descarca formularele si, dupa ce le completeaza, le pot trimite prin posta catre casele de pensii sau cele de sanatate.
Contributiile se pot plati in conturile afisate pe pagina de internet a CNPAS si pe paginile de internet a fiecarei case judetene.