Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut sindicalizat de refinantare de 180 de milioane de dolari producatorului de aluminiu Alro, pentru imbunatatirea calitatii produselor si a eficientei energetice, potrivit unui comunicat.
"Prin intermediul acestui proiect, BERD sustine una dintre cele mai importante companii din sectorul privat romanesc, ajutand-o sa se concentreze pe produsele cu valoare adaugata ridicata si pe imbunatatirea eficientei energetice", a declarat Claudia Pendred, director BERD pentru Romania.
Pachetul de finantare este structurat sub forma unui imprumut de tip A/B, prin care BERD va acorda 75 de milioane de dolari, in timp ce diferenta de 105 milioane de dolari este sindicalizata catre banci comerciale.
Imprumutul va refinanta datoria actuala a companiei, ajutand la consolidarea si restructurarea acesteia pe termen lung. Acest proiect va imbunatati fluxul de numerar al companiei, sprijinind astfel Alro sa-si finanteze programul de investitii, se mai arata in comunicat.
Imbunatatirea eficientei energetice, unul dintre obiectivele principale ale investitiei, va conduce la reducerea emisiilor de carbon cu 10%, potrivit reprezentantilor BERD.
"Acordul de refinantare semnat cu BERD ofera companiei o baza buna pentru continuarea strategiei de dezvoltare, consolidand de asemenea structura financiara", a declarat Marian Nastase, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Alro.
"Suntem incantati de rezultatele negocierilor, deoarece reprezinta o recunoastere a stabilitatii companiei, a potentialului de crestere si a soliditatii programului implementat pentru depasirea crizei internationale. Suntem hotarati sa continuam strategia noastra pe termen lung de integrare verticala si concentrare pe produse cu valoare adaugata mare", a spus acesta.
De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a investit peste 4,7 miliarde de euro in peste 270 de proiecte, ceea ce a atras investitii suplimentare in valoare de peste 8,3 miliarde de euro.