Senatorul PSD de Arges, Serban Valeca, a adresat o interpelare premierului Emil Boc, avand ca tema deblocarea partiala a productiei indigene si finantarea locurilor de munca, pe care o puteti citi in continuare.
'Am avut nenumarate interventii de la tribuna Parlamentului in care am aratat ca se impun si masuri de dezvoltare economica a tarii si v-am solicitat sa va intoarceti privirea de la banci si fiscalitate catre economia reala.
Vazand semnalele negative continue privitoare la economia nationala, la productivitate si productia indigena, traiul tot mai greu al romanilor din colegiu, am decis sa fac o incercare care poate iese din cadrul uzual al unei interpelari.
Ca urmare, vin astazi cu o propunere concreta care poate ajuta productia interna si mentinerea unor locuri de munca, ajutand totodata si la deblocarea economiei romanesti.
Masura se doreste a fi un exemplu simplu, pozitiv, in antiteza cu nenumaratele masuri de ordin fiscal comentate nemeritat de mult in ultima perioada de catre membrii cabinetului.
Ca urmare, va voi prezenta pe scurt in cele ce urmeaza propunerea care se bazeaza pe trei cuvinte cheie: parteneriat, bonuri valorice, produse romanesti; totodata, masura propusa nu necesita alocarea de fonduri suplimentare.
Foarte multi agenti economici romani acorda o serie de bonuri valorice atat cele de masa cat si cele cadou de sarbatori, de concediu etc.
Avand in vedere atat motivatia initiala a introducerii acestor bonuri (care din pacate este valabila si astazi), cat si necesitatea sustinerii consumului de produse romanesti, va propun adoptarea unui mecanism de dependenta prin introducerea unei clauze in contractele colective de ramura la nivel national care sa prevada continuarea acordarii bonurilor valorice numai pentru achizitionarea de produse fabricate in Romania.
Am convingerea ca partenerii sociali reprezentati de sindicate si patronate, vor imbratisa ideea avand in vedere ca pe de o parte aceasta actiune sustine locurile de munca ale romanilor, iar pe de alta parte sustine productia firmelor romanesti.
Desi in acest an sumele "investite" prin acest mecanism in industria romaneasca par a nu fi spectaculoase, incepand de anul viitor, in locul unor eventuale cresteri salariale, se poate mari cuantumul alocarii bonurilor de masa.
Deoarece personal consider ca aceasta masura este infinit mai avantajoasa decat masura impozitarii, va solicit sa o propuneti si partenerilor sociali.
Avand in vedere ca proiectul propus reprezinta numai un exemplu din infinitatea de masuri ce se pot lua pentru repornirea economiei romanesti si micsorarea efectelor crizei asupra populatiei, va rog sa ma informati, domnule prim-ministru, despre masurile pe care le veti lua pentru rezolvarea problematicii prezentate mai sus.'