Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a invitat la sediul institutiei pe care o conduce pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Tema discutiilor: Majorarea TVA-ului si a Cotei Unice. Dupa cum se stie, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI, guvernul roman va majora cota unica de impozitare la 18% si TVA la 22%, conform surselor Inpolitics.
Desi informatiile vehiculate pe televiziuni in acest moment dau alte valori, de 20% cota unica si 25% TVA, procentele exacte sunt, din datele noastre, 18% cota unica si 22% TVA, o varianta supranumita inca de anul trecut "scenariul groazei", ceea ce inseamna ca vom asista la o prabusire dezastruoasa a nivelului de trai. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nu a dorit sa comenteze, precizand doar ca "exista mai multe scenarii de majorare" si ca nu s-a discutat un TVA de 25%.
In acest fel, promisiunea presedintelui Traian Basescu, facuta anul trecut, potrivit careia nu va modifica cota unica de impozitare, s-a spulberat. Reamintim ca, in octombrie, inaintea alegerilor, Basescu a spus, intr-o intalnire cu usile inchise cu investitorii straini, la Forumul Economic Roman, ca sustine majorarea TVA din 2010, dar nu si a cotei unice.
"Indiferent de presiunile FMI, cota unica ramane de neatins", spunea presedintele, adaugand ca "renunta mai repede la cota TVA de 19% decat la majorarea cotei unice de 16%".
Dupa cum se pare, se vor majora spectaculos amandoua, ceea ce nu poate insemna decat ca dezastrul economic al guvernarii PD-L e mult mai grav decat s-a lasat sa se inteleaga pana acum.
Cresterea TVA la 22% va aduce o colectare de 13 miliarde de euro in plus la buget, dar tavalugul scumpirilor - cel putin 5% crestere la pretul fiecarui produs si serviciu - va afecta catastrofal situatia romanilor si va provoca, mai mult ca sigur, falimentul a zeci de mii de firme, in conditiile in care consumul va fi sugrumat.