Masurile financiare anuntate pana acum pentru acest an au bagat spaima in romani, care vor avea si mai putini bani in buzunare si taxe mai mari de platit.
Accizele la tigari si benzina, pretul alimentelor, impozitul pentru casa sau masina sau pretul gigacaloriei sunt doar cateva dintre cresterile anuntate pana acum pentru acest an. Toate acestea vin pe fondul unei crize economice puternic resimtita de romani dar si intr-o perioada in care locurile de munca sunt tot mai putine, profesorii sunt amenintati cu somajul, iar batranii nu pot spera la o pensie mai mare.
Decizia Guvernului de a strange cureaua si in acest an pastreaza veniturile romanilor la nivelul celor de anul trecut. Potrivit noului proiect de buget, in acest an salariul minim pe economie ramane la 600 de lei, valoare pe care a avut-o si anul trecut. Singura veste buna, daca poate fi numita asa, este ca bugetarii cu salarii sum 705 lei vor primi ceva mai multi bani.
Nici pensionarii nu au sanse sa primeasca bani in plus in acest an. Asa se face ca pensia medie de 171 de euro va fi inghetata. Vestea buna este ca nu vor fi aduse schimbari in privinta pensiei minime garantate, de 350 de lei, insa dupa majorarea pretului la alimente si cresterea gigacaloriei si acesti bani sunt prea putini.
Printre alimentele de baza care se vor scumpi se numara si carnea de pui se va scumpi cu cel putin 20%, spun fermierii care vor astfel sa compenseze anularea subventiilor incepand de anul viitor.
O alta masura care "se impune" pentru acest an este reducerea actualelor posturi existente in invatamantul preuniversitar cu 15.000 de locuri. Astfel, din toamna 15.000 de profesori suplinitori alaturi de o parte din personalul auxiliar ar putea ramane fara loc de munca. Dar "masura decurge din sistemul de finantare si face parte din procesul de reformare a statului. Titularii, 174.669, sa stea linistiti. Pensionarii, 15.000, merg acasa", dupa cum a explicat Traian Basescu in cadrul unei emisiuni la "postul poporului".
In cazul in care aceasta masura se va pune in practica, profesorii ameninta cu o noua greva generaa.
Si de parca asta nu ar fi de ajuns, 2010 vine si cu schimbari in sistemul educational, astfel ca elevii nu se vor confrunta cu dificultati doar din cauza unei eventuale greve a profesorilor ci si din cauza unor noi reguli pentru examenul de bacalaureat. Prima proba pe care acestia o vor sustine a fost stabilita pentru luna februarie, 2010.
Impozitul, gigacaloria si pretul la alimentele de baza sunt trei dintre principalele preocupari ale romanilor, pentru ca de la 1 ianuarie 2010, acestea vor scoate mai multi bani din buzunarul lor. Astfel, in medie impozitele sunt cu 19% mai mari fata de anul precedent, iar pentru o gigacalorie romanii vor plati cu 4% mai mult.
Posesorii de autoturisme au cele mai multe motive de ingrijorare. Primul majorat a fost pretul benzinei si al motorinei, pe fondul cresterii accizelor. A urmat vestea unui impozit mai mare. Cresterile cele mai mari sunt pentru masinile de putere mare, unde impozitul s-a majorat cu peste 20 de procente. Astfel, pentru o masina cu cilindreea de 1,4 litri, romanii vor plati 56 de lei, in timp ce pentru o masina cu motor de 1,8 litri, taxa platita va fi de 162 de lei.
Au urmat asigurarile CASCO si RCA care anul acesta vor fi semnificativ mai mari fata de cele din 2009. Prima cauza este introducerea a doi noi coeficienti de calcul, unul in functie de varsta posesorului autoturismului si altul in functie de evenimentele pe care le-a inregistrat in anul anterior. Astfel, cei care au avut un accident in 2009, vor plati in 2010 o taxa RCA mult mai mare. Cat despre soferii care au apelat de trei sau mai multe ori la polita de asigurare, acestia sunt incadrati la categoria "asa nu" si vor plati o asigurare de trei ori mai mare.
Ultimii pe lista celor afectati de scumpirile din acest an sunt fumatorii. Pachetele cu tigari vor fi in acest an cu 40-50 de bani mai mare, fata de cel de anul trecut.