Romania a propus Kazahstanului sa exploateze, prin Compania Nationala a Uraniului (CNU), rezervele de care dispune statul asiatic si sa cumpere, prin contracte pe termen lung, uraniu necesar functionarii a doua reactoare nucleare, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban.
"Ambele propuneri au avut reactii pozitive. Urmeaza sa continuam discutiile", a afirmat Serban.
El a adaugat ca uraniul pe care Romania vrea sa-l cumpere din Kazahstan ar urma sa fie imbogatit in tara, acesta urmand sa fie utilizat de reactoarele nucleare 3 si 4, care vor fi construite la Cernavoda, pentru productia de electricitate.
O delagatie romana, din care a facut parte si Serban, a efectuat, saptamana trecuta, o vizita in Kazahstan.
Compania Nationala a Uraniului are in administrare resursele minerale de uraniu existente in Romania si desfasoara activitati de cercetare geologica si exploatare a zacamintelor de uraniu, prepararea minereurilor si rafinarea concentratelor, transportul si comercializarea acestora.
Kazahstanul detine aproape 20% din rezervele de uraniu la nivel mondial, fosta republica sovietica din Asia Centrala stabilindu-si ca obiectiv sa devina cel mai mare producator, la nivel international, pana in 2010.
Compania nationala nucleara din Kazahstan, Kazatomprom, a produs circa 8.500 tone de uraniu in 2008 si estimeaza extragerea a 11.900 de tone in 2009.
Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Constructia unitatilor nucleare 3 si 4 ar trebui sa inceapa in 2010-2011, iar investitia este evaluata la patru miliarde de euro. Termenul initial de punere in functiune a reactoarelor era 2014-2015, dar a fost decalat pentru 2015-2016.
Totodata, autoritatile intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara.