Autoritatile romane intentioneaza sa reia discutiile cu Federatia Rusa privind gazele naturale, dar si o serie de alte probleme "grele", iar Ministerul de Externe va pregati o intalnire la Moscova, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban. "Sunt probleme de care vrem sa ne ocupam. In perioada urmatoare Ministerul de Externe va pregati o intalnire la Moscova, apoi va urma si o vizita economica. Speram sa reluam acolo o serie de probleme grele dintre cele doua state", a spus Serban, prezent la aniversarea unui an de la listarea la BVB a Transgaz. El a adaugat ca a primit vizita ambasadorului rus la Bucuresti, care a dorit sa vorbeasca special cu el, dar nu a oferit detalii.
Discutiile dintre Bucuretti si Moscova privind oportunitati de colaborare in domeniul tranzitului international de gaze, depozitarea acestora si importurile directe din Rusia dateaza de cativa ani, dar fara rezultate concrete.
Cea mai recenta discutie a avut loc la Bucuresti, in luna octombrie a anului trecut, intre oficialii Transgaz, Romgaz si Gazprom. In luna ianuarie era programata o alta intalnire, care nu a mai avut loc.
In ultimele doua saptamani, perioada in care Rusia a oprit livrarile de gaze destinate Europei prin Ucraina, presedintele Traian Basescu a avut cateva convorbiri telefonice pe tema gazelor naturale cu premierul rus Vladimir Putin. Putin a propus chiar implicarea Romaniei in gazoductul South Stream, dezvoltat de Rusia si Italia. South Stream este vazut ca un concurent al gazoductului Nabucco, in care este implicata si Romania, si care este sustinut de Uniunea Europeana.
La randul sau, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat vineri ca proiectul Nabucco, al carui scop este reducerea dependentei Europei de gazele rusesti, se afla in faza pregatirii acordului interguvernamental care trebuie sa fie semnat de toate statele implicate, respectiv Austria, Ungaria, Turcia, Romania, Germania si Bulgaria. El a adaugat ca Transgaz va prezenta oficialilor Gazprom date tehnice, economice si infomatii despre legislatia romaneasca cu privire la posibilitatea tranzitarii teritoriului romanesc a gazoductului South Stream. Aceste date au fost cerute anul trecut companiei de transport al gazelor din Medias de catre Gazprom.