Judecatorii Curtii de Apel au redus pedepsele principalilor autori ai devalizarii filialei din Focsani a Bancorex iar in cazul altor doi inculpati au constatat ca faptele comise de acestia s-au prescris.

Numai vesti bune pentru persoanele acuzate de prejudicierea Bancorex cu 1,7 milioane de dolari. Curtea de Apel Galati a stabilit ca incadrarea juridica retinuta initial de Tribunalul Vrancea a fost gresita. Magistratii au concluzionat ca inculpatii erau functionari publici, fapt care constituie o circumstanta agravanta, de unde si pedepsele foarte mari la care au fost condamnati in prima instanta. Curtea de Apel Galati a revenit si a schimbat incadrarea juridica, dar si pedepsele. Printre norocosi se numara si fostul director al filialei din Focsani a Bancorex, Radu Albu, a carui contributie a fost esentiala in comiterea inselaciunilor. Conform informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Galati, judecatoarea Gina Ignat, fostului director i-a fost redusa pedeapsa la 8 ani de inchisoare, in timp ce Petrisor Rogozan va sta in spatele gratiilor 6 ani. Judecatorii nu au putut face altceva decat sa constate ca in cazul inculpatilor Marilena Bani si Serban Nelu Purcel, trimisi in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, a intervenit prescriptia penala. Cu alte cuvinte, cei trei ani de inchisoare pe care fiecare din cei doi trebuiau sa-i execute vor fi stersi cu buretele.

Statul primeste despagubiri de doar 800.000 de lei

Metoda de actiune a principalilor protagonisti era simpla. Fostul director al Bancorex Focsani, Radu Albu, aproba credite curier pe banda rulanta, fara ca la dosarele intocmite sa existe documentatia necesara sau acte ncomplete. Asa se face ca, de pilda, Daniel Marius Tuvene a luat doua credite curier prin inducerea in eroare a mai multor societati comerciale, carora le-a cerut diverse acte, pe care le-a folosit ulterior pentru a obtine banii. In aceeasi maniera au actionat Emilia Oancea, Marius Iorga si Victor Stoica iar cand s-a tras linie, s-a constatat ca fusesera acordate nu mai putin de 103 credite curier pe baza unor inscrisuri false sau a unor documentatii incomplete. AVAS s-a constituit parte civila din partea statului in proces cu suma de 1,694 de milioane de dolari, ce reprezinta prejudiciul cauzat, dar, in final, Curtea de Apel Galati a mentinut decizia Tribunalului Vrancea, prin care se acordau despagubiri doar de 800.000 de lei. Decizia instantei galatene este definitiva.