In locul unui complex sportiv de toata frumusetea, care ar fi trebuit construit pe bani americani, liceul din comuna Tudor Vladimirescu s-a ales cu un maidan peste care se ridica un nor de praf dupa un meci de fotbal. Edilii dau vina pe constructor, care spune ca Primaria a vrut multe cu bani putini. Viceprimarul Constantin Trifan spunea ca, daca va iesi primar, in vara va gasi imediat bani pentru terminarea lucrarii. Profesorul de sport de la Liceul din Tudor Vladimirescu este dezamagit de situatie si spune, mai in gluma, mai in serios, ca elevii sai vor avea muschi de sahisti dupa ce vor termina scoala.

Intr-un an electoral, in care mai toate partidele politice ies la rampa si promit marea cu sarea, la Galati unii politicieni vin cu promisiuni penibile: ei le spun oamenilor din localitatile in care candideaza ca vor repara boacanele pe care le-au facut cu propriile manute in cursul actualelor mandate.

Despre ce este vorba? N-o sa va vina sa credeti... Dupa ce in 2006 autoritatile locale din comuna Tudor Vladimirescu au facut un teren de sport vai de mama lui, acum, in timpul alegerilor locale, aceleasi autoritati s-au laudat ca vor face rost de bani pentru terminarea lui.

E drept, autoritatile locale, si aici ne referim in principal la viceprimar, n-au contribuit in 2006 decat cu ceva forta de munca necalificata care a sapat santuri si a turnat betoane, dar era datoria morala a lor sa vegheze la buna desfasurare a lucrarilor. Toti banii necesari lucrarii au venit de la Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala care a alocat comunei 25.000 de dolari. Americanii le-au spus edililor la vremea respectiva sa gaseasca doua obiective pentru investitii, iar comunitatea a decis repede: primul viza decolmatarea unui canal care punea localitatea in pericol in eventualitatea unor inundatii, iar cel de-al doilea se referea la realizarea unui complex sportiv modern pentru grupul liceal din localitate.

Daca decolmatarea canalului nu a dat prea multe batai de cap firmei care s-a ocupat de lucrari, recte SC Drumuri si Poduri SA, ei bine, la complexul sportiv lucrurile stau complet diferit. La doi ani de la darea in folosinta a terenurilor de sport, acestea arata jalnic, de parca n-ar fi trecut prin mana unor constructori. Cea mai mare problema este cea a stratului de lidonit care acopera in prezent cele trei terenuri de sport (unul de fotbal, unul de handbal, iar cel de-al treilea de volei) si cele doua piste de alergare.

Ionel Olaru, profesor de educatie fizica la Liceul din Tudor Vladimirescu, este complet nemultumit de starea terenurilor de sport si spune ca nu poate sa faca orele de educatie fizica din simplul motiv ca ii este frica sa nu-si accidenteze invataceii. "Pietrele care acopera acest teren sunt foarte mari. Unele au chiar diametrul de 10-15 cm. In plus, daca incearca vreun copil sa demareze brusc de pe loc, poate sa se aleaga usor cu o luxatie", ne-a spus Ionel Olaru.

Toate aspectele problemei ne duc cu gandul la un simulacru de lucrare facut de SC Drumuri si Poduri SA, firma care are ca principal actionar Consiliul Judetului. Asa cum ne asteptam, chiar si viceprimarul a aruncat pisica in curtea constructorului, pe care l-a acuzat ca nu si-a facut treaba cum trebuie.

"Aceasta lucrare a fost executata la propunerea autoritatii locale pentru asigurarea unor conditii mai bune de efectuare a orelor de educatie fizica pentru elevii care frecventeaza aceasta scoala. Dupa ce autoritatile au intocmit de comun acord cu profesorul de sport din localitate o schita prealabila de realizare a acestor terenuri, documentatia a ajuns la CHF International, reprezentanta din Galati. Aceasta institutie a intocmit proiectul tehnic, a organizat licitatia si a asigurat fondurile necesare. Demn de remarcat este ca fondurile, in valoare de 10.000 de dolari, au fost o sponsorizare de la USAID, noi n-am contribuit cu niciun leu. In schimb am asigurat forta fizica necesara acoperirii a 25% din contravaloarea lucrarii. Contributia s-a concretizat in montarea de borduri care delimiteaza terenurile respective, turnarea de alei intre terenuri", spune viceprimarul.

Daca este sa-i dam crezare acestuia, receptia lucrarii s-a facut in prezenta beneficiarilor, respectiv a Primariei, a executantului, a reprezentantilor CHF International, ca finantator indirect, si a sponsorului american care a confirmat ca lucrarile au fost facute bine. Problemele abia dupa receptia lucrarii au aparut.

"Noi am sesizat unele nereguli abia dupa ce au inceput lucrarile, dar remedierea lor ar fi insemnat cheltuieli suplimentare, pe care noi nu le puteam suporta. Mai mult, am observat ca decopertarea terenului s-a facut prea mult si materialul adus pentru copertare nu a fost suficient, motiv pentru care bordurile au ramas cu o proeminenta de 4 cm. Compactarea lidonitului a fost realizata de firma constructoare la finalul lucrarii, dar operatia trebuia repetata. Pentru ca terenurile respective nu au fost prevazute cu canale de scurgere a apelor pluviale, lidonitul a fost spalat de ploi si au ramas doar pietrele mari, cu diametre de pana la 15 cm", spune viceprimarul.

El a adaugat ca nu are la dispozitie niciun fel de documente referitoare la lucrare, documente care, spune el, s-ar afla la CHF International Galati. Ce n-a uitat domnul viceprimar sa promita intre patru ochi este faptul ca totul se va rezolva daca va ajunge primar.

"Este clar ca nu mai putem face nimic pana dupa alegeri. Primarul actual nu va mai avea timp sa ceara Consiliului Local alocarea de fonduri pentru finalizarea acestui teren. In plus, nici eu, si nici domnul primar, nu vom mai avea timp sa ne ocupam de acest teren. Stiti cum e, in campanie trebuie sa umblam pentru noi. Dar eu pot sa va spun ca problema se va rezolva daca voi ajunge primar. Ne mai trebuie vreo 2.000 de dolari pentru a termina aceste terenuri. Vom gasi acesti bani", ne-a spus acesta.

In prima faza am avut tendinta de a-i da dreptate viceprimarului si ne-am dus la constructor pentru a afla de ce nu si-a facut treaba cum trebuie, dar cineva ne-a soptit la ureche sa nu credem tot ce spune viceprimarul. Ne-am adus aminte repede ca eram in campanie electorala si am abordat problema mai temperat. Am fost priviti ciudat din prima clipa in care am intrat in biroul directorului de productie de la Drumuri si Poduri, Gheorghe Serban.

"Caietul de sarcini a fost intocmit de cei de la firma CHF International. Din pacate suma a fost insuficienta pentru un teren adevarat de sport. Solutia aleasa de ei nu este deloc fericita, dar asta e, n-au avut bani mai multi. Le-am spus acest lucru, dar nu m-au ascultat. O imbracaminte de macadam ordinar nu este o solutie permanenta", spune Gheorghe Serban.

Acesta ne-a dat si cateva detalii tehnice. Lucrarea a durat 35 de zile si s-a soldat cu o nota de receptie, datata 17 iulie 2006. "In procesul verbal de receptie, care are si semnatura reprezentantului Primariei, nu a fost trecuta niciun fel de obiectie. Deci lucrarea a fost facuta bine. Dupa receptia finala comunitatea locala putea, conform legii, sa efectueze lucrari de intretinere, dar ei n-au facut acest lucru. Mai mult, aveau posibilitatea ca in perioada de garantie, pe care noi am stabilit-o la un an de zile, sa faca reclamatii scrise la adresa lucrarii. Nu am primit nimic in acest sens. Cert este ca in acest an ei puteau sa gaseasca bani macar pentru a arunca niste nisip cu care sa niveleze putin terenul. Mai mult, daca erau atat de gospodari precum se cred, gaseau ceva bani de la bugetul local pentru a aplica un strat de asfalt. Pe un astfel de macadam se poate aplica un strat de uzura, dar costa, si nu 2.000 de dolari, cum zice domnul viceprimar, ci mult mai mult", ne-a mai spus directorul societatii judetene, care nu s-a abtinut sa faca si o remarca putin ironica. "Primarul si viceprimarul se ciondaneau politic inca de pe atunci. Acum este clar, acolo se duce o campanie electorala si fiecare incearca sa-i dea la oase celuilalt", a adaugat Gheorghe Serban.

Nu putem sa nu amintim faptul ca Inspectoratul Scolar Judetean a alocat anul trecut 20.000 de lei pentru achizitionarea de echipament sportiv performant pentru cele trei terenuri de sport. Profesorul Ionel Olaru spune ca are plase noi pentru portile de fotbal si pentru terenul de handbal, pe care nu le poate monta pentru ca terenul este impracticabil, are fileuri noi pentru terenul de volei, mingi noi pentru toate sporturile, care nu se pot invarti pe terenurile de la liceu pentru ca sunt pline de pietre ascutite, care le-ar distruge imediat.

In plus, nicio minge nu sare. Daca dai cu ea de pamant, se infige in pietris. Asta nu-i impiedica insa pe pustii din sat sa bata mingea pe acest maidan! Ca sa nu mai vorbim despre groapa de nisip, care a ramas fara obiect de activitate (n.r. - adica nisip) in cateva zile de la punerea in folosinta a terenurilor. Acum este plina de... gunoaie.

"Nu ma intereseaza partea politica a problemei! Eu vreau ca elevii pe care-i pregatesc la scoala sa faca sportul intr-un mediu optim. Nu pot risca sa-i pun sa faca sprinturi pentru ca risca sa-si rupa picioarele. Daca a fost sau nu campanie electorala, ramane de vazut, cert este ca pana acum ne-am ales doar cu promisiuni", spune profesorul Ionel Olaru.

Si viceprimarul a avut o replica de final foarte interesanta. Referindu-se la modul in care au fost efectuate lucrarile, acesta a zis : "La noi si moaca costa!". Ce-o fi vrut sa spuna, nu ne-am prins inca, dar poate or intelege oamenii din sat. Oricum, ar trebui sa stim cine e noul primar si vom urmari evolutia cazului.