Lupta politica la care asistam de ceva timp incoace s-a incins atat de tare incat incepe sa afecteze si economia. Asta in ciuda declaratiilor partilor beligerante care ne-au asigurat ca economia romaneasca isi vede de mersul ei normal, "duduie" in continuare si ramane neafectata de luptele politice interne. Si oamenii de afaceri sustin ca instabilitatea politica are efecte negative asupra economiei. "Tot ce s-a intamplat pe plan politic a erodat in mod vadit capacitatea de absorbtie a fondurilor europene", a declarat pentru acelasi post de televiziune presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru. La randul sau, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Private din Romania (CNIMMPR), Ovidiu Nicolescu, sustine ca "cel putin 20-30% din investitiile programate pentru Romania in ultima jumatate de an au fost amanate sau sistate din cauza climatului

Politicienii romani au fost contrazisi chiar la finele saptamanii trecute de un oficial al Bancii Europene de Investitii, precum si de reprezentantii mediului de afaceri roman. Acestia au atras atentia ca lupta politica a condus la stagnarea investitiilor straine in Romania si la o capacitate mai slaba de absorbtie a fondurilor europene. Tensiunile politice din Romania afecteaza evolutia economica a tarii, considera Mathias Kollatz, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, citat de un post de televiziune. Un exemplu de interventie cu iz politic care a afectat investitiile straine si a adus implicit mari prejudicii economiei noastre este amanarea ordonantei de urgenta privind investitia Nokia in Romania.

Cazul Nokia

Saptamana trecuta, deputatii au decis amanarea in Parlament a unei ordonante de urgenta care reglementa situatia juridica a terenului din comuna Jucu, judetul Cluj, unde urmeaza sa se deruleze investitia Nokia.
Decizia poate avea repercusiuni neplacute asupra intregului mediu de afaceri din Romania, mai ales din partea investitorilor straini, care primesc astfel un semnal negativ din partea autoritatilor romane. Cum era de asteptat, decizia de amanare are conotatie politica si nu este altceva decat aplicarea in practica a zicalei romanesti daca tot ne luptam, "sa ne punem bete-n roate" unii altora. Un deputat PNL a profitat de ocazie si a reclamat "atitudinea distructiva" a PD si i-a acuzat pe deputatii democrati de amanare.
La randul lor, democratii s-au aparat, dand vina doar pe unul dintre ei, Valeriu Tabara, care risca si excluderea din partid.
Fara a intra in detaliile de culise ale luptei din Camera, cert este doar rezultatul demersurilor deputatilor, care inseamna amanarea cu cel putin doua saptamani a punerii in practica a ordonantei de urgenta. Reamintim ca Nokia a anuntat ca va construi in acest an o fabrica de telefoane mobile si un centru de cercetare la Cluj-Napoca, investitie estimata la 200 de milioane de euro.
Asadar, economia romaneasca chiar poate suferi ca urmare a neintelegerilor dintre oamenii politici la nivel central, dar si la nivel local. Luptele pentru suprematie si de interese din consiliile locale pot conduce la intarzieri mari si in privinta absorbtiei fondurilor europene, a implementarii angajamentelor fata de UE. Toate acestea nu fac decat sa prelungeasca si mai mult perioada nostra de tranzitie, si automat sa continue agonia unei populatii in mare parte saracita.