adevarul.ro informeaza: Traditia ortodoxa spune ca la 40 de zile de la moartea unui om sufletul acestuia ajunge in fata lui Dumnezeu pentru judecata particulara. Dar, pana in acel moment, sufletul are parte de mai multe experiente.
Marii duhovnici ai ortodoxiei au predicat sau vorbit adesea despre ce se intampla cu sufletul omului dupa ce acesta moare. Credinta spune ca trupul se intoarce din pamantul din care este facut”, referirea la crearea primilor oameni, iar sufletul este nemuritor. De aceea, el trece prin doua judecati: cea particulara (la 40 de zile dupa moarte) si cea universala (de obste), la sfarsitul lumii.
Parintele Ilie Cleopa, duhovnicul de la manastirea Sihastria, descrie ce se intampla cu sufletul in primele 40 de zile de la moartea omului. Pana sa ajunga in fata lui Dumnezeu pentru a fi judecat particular, sufletul are parte de o serie de experiente.
In ziua intai, cand moare omul, sufletul lui sta acolo unde a iesit din trup.
Ingerul nostru de la botez, care este ajutatorul nostru pana la moarte, ne pazeste si sta o zi si o noapte langa trup, descrie parintele Cleopa. In cea de-a doua zi, sufletul are parte de o retrospectiva a a tuturor locurilor prin care a umblat omul respectiv. In aceasta zi, ingerul pazitor duce sufletul pe unde a umblat toata viata, chiar daca ar fi inconjurat el globul pamantesc de o mie de ori. Sufletul merge ca gandul si ca fulgerul, adauga preotul. A treia zi dupa moarte este dedicata vamilor vazduhului, adica sufletul incepe sa urce catre cer trecand prin 24 de vami. In ziua aceasta i se dau sufletului inca sase sngeri, care cu cel de la Botez sunt sapte, si isi incepe calatoria spre cer, ca are de trecut vamile vazduhului. La ele suntem cercetati de cele mai mari capetenii ale iadului pentru toate faptele, toate cuvintele si toate gandurile. Deci, in ziua a treia, dupa ce a trecut vamile, insotit de cei sapte ingeri, sufletul ajunge la Prea Sfantul Dumnezeu, la Scaunul Prea Sfintei si de viata facatoarei Treimi, explica Ilie Cleopa. Urmeaza sase zile pe care sufletul le petrece in rai, vazand toata frumusetea acestuia.
In ziua a noua, sufletul vine din noua in fata lui Dumnezeu si este trimis in iad pentru 30 de zile.
Si merge prin iad cu iuteala fulgerului si nu mai pridideste sa vada atatea munci si atatea chinuri cu care se muncesc sute de popoare care n-au cunoscut pe Dumnezeu si mii si milioane de crestini care, desi L-au cunoscut, L-au suparat si n-au facut voia Lui. Si cand trece prin iad, i se dau sufletului un fel de ingeri, care sunt un fel de garda a lui Dumnezeu, numiti zapcii. Si ingerul de la botez merge cu el neincetat, descrie parintele calatoria in iad. In cea de-a 40-a zi de la moarte, sufletul este adus de catre ingeri din nou in fata lui Dumnezeu pentru judecata particulara. Aceasta consta in judecarea faptelor personale.
Si atunci se face judecata particulara a sufletului, adica judecata prin care randuieste Dumnezeu unde va sta sufletul pana la judecata universala, sau la bine, sau la rau, conchide Ilie Cleopa.