UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA DIN BUCURESTI (USAMV) si-a deschis portile pentru o experienta altfel.
Reprezentantii media au avut ocazia sa interactioneze cu profesori, studenti si absolventi ai USAMV. Pentru cateva ore acestia au descoperit oportunitatile, beneficiile si perspectivele unui potential student.
Trebuie sa plecam de la premisa ca scoala trebuie sa continue. Fara educatie nu exista nici sanatate, nici prosperitate!
Cu aceste cuvinte, prof.univ.dr. Sorin Mihai Cimpeanu, Rectorul USAMV, a deschis evenimentul derulat pe parcursul a doua zile, dedicat tuturor celor interesati de domeniile de studiu ale celor sapte facultati si celor doua scoli doctorale din cadrul USAMV.
In contextul actual, in care siguranta sanitara este pe primul loc, conducerea universitatii a luat toate masurile pentru a continua, chiar si in aceasta perioada, sa sustina continuarea educatiei. Aceasta alegere sustine viziunea universitatii de a pregati absolventi #extraordinari care la randul lor, vor duce mai departe si vor sustine cercetarea, dezvoltarea si inovarea in domeniul agronomic si de medicina veterinara. A te ghida dupa aceste valori, reprezinta filozofia care sta la baza USAMV â€" sa actionezi responsabil, pentru a face lumea un loc mai bun.
Cursurile se desfasoara on-line, laboratoarele si lucrarile practice au loc cu prezenta fizica in cadrul fiecarei facultati, cazarea in camine se face cu respectarea normelor de siguranta impuse de Covid-19, cu limitarea numarului de persoane, verificarea temperaturii la intrare si asigurarea materialelor dezinfectante necesare.
In data de 14 Octombrie reprezentantii media au participat la evenimentul din Campusul Agronomie-Herastrau, din Bd. Marasti 59, Sector 1, Bucuresti, unde au avut ocazia sa priveasca din perspectiva de student oportunitatile de formare si dezvoltare puse la dispozitie de cele sase facultati din acest campus.
Alaturi de Prorectorul prof.univ.dr. Florin Stanica au avut ocazia de a degusta fructe din speciile pomicole noi (banana nordului, curmal dobrogean, kiwi, smochin si rodie), soiuri adaptate si dezvoltate, cu implicarea studentilor, in centrul HORTINVEST, cel mai modern Centru de Cercetare pentru Studiul Calitatii Produselor Agroalimentare. Doritorii au vizitat livada plantata si ingrijita de studenti.
Decanul Facultatii de Biotehnologii prof.univ.dr. Petruta Cornea, a prezentat AMRITA, un produs tri-biotic, rezultat al colaborarii USAMV cu Laboratoarele Medica/ProNatura si ICECHIM. Acesta este obtinut printr-o tehnica speciala de fermentare a polenului in culturi de Kombucha, ce imita procesele biologice prin care albinele produc pastura (bee bread), sparg stratul de exina si intina al polenului, eliberand proteine, oligopeptide si aminoacizi esentiali, flavonoide, polifenoli, vitamine si minerale benefice sanatatii umane.
Urmatoarea oprire a fost in PARCUL DENDROLOGIC. Proiectele comune ale studentilor USAMV au dus la amenajarea Parcului Dendrologic intr-o forma moderna. Studentii programului de studii agricultura au pregatit terenul pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Studentii de la horticultura si peisagistica au contribuit la organizarea optima si estetica a spatiului verde, studentii de la imbunatatiri funciare au realizat lucrarile de irigatii folosind echipamente moderne, pe suprafetele atent delimitate de colegii lor de la cadastru, iar studentii programelor de studii din cadrul facultatii de ingineria si gestiunea productiilor animaliere au imbogatit suprafetele de apa cu plante si pesti decorativi. Au fost prezentate aici si Statiunea Didactica si de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa, Statiunea Didactica si de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Istrita, precum si Statiunea Didactica si de Cercetare Dezvoltare Moara Domneasca. Ne-au ghidat in acest periplu lector univ.dr. Elisabeta Dobrescu, peisagist, coordonator al proiectului Parc Dendrologic, Decanul Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului â€" prof.univ.dr. Ana Virsta, Prorector prof.univ.dr - Dumitru Dragotoiu si Prorector prof.univ.dr. Razvan Teodorescu.Decanul Facultatii de Management si Dezvoltare Rurala â€" prof.univ.dr. Dinu Toma a prezentat proiectele derulate si implementate de catre studenti si absolventi - produse traditionale romanesti de la idee, la productie si prezentarea comerciala pe piata. Am avut ocazia sa discutam cu cei care au concretizat anii de studentiei intr-un proiect antreprenorial. De asemenea, am aflat de preocuparea de a dezvolta produse noi, traditionale, de la absolventii care au constituit Asociatia Absolventilor Alumni Gustos Romanesc, ducand mai departe, cu pasiune, ceea ce au asimilat pe bancile facultatii.
Si pentru ca viitorul celor care aleg sa studieze aici depaseste granitele admiterii, am povestit alaturi de Prorector prof.univ.dr. Florin Stanica, despre Internationalizare si Burse, iar impreuna cu ing. Oana Mihalascu, Director departament orientare in cariera, despre consilierea si orientarea in cariera a tinerilor, despre descoperirea valorilor, intereselor, aptitudinilor ce corespund celei mai bune profesii/ocupatii, suport dublat de ajutorul efectiv acordat in vederea dezvoltarii personale si a implinirii profesionale printr-o platforma e-job (usamvjobs.ro), prin consiliere psihologica, mentorat, ateliere de dezvoltare a competentelor, cursuri de formare profesionala si de calificare.
In a doua zi a evenimentului, in data de 15 Octombrie reprezentantii media au vizitat Campusul Facultatii de Medicina Veterinara, situat in Splaiul Independentei 105, Sector 5, Bucuresti. Alaturi de Decanul facultatii, prof.univ.dr. Gabriel Predoi am vizitat primul Spital Universitar Veterinar de Urgenta din Romania. Inaugurarea acestuia a fost un moment de referinta in cresterea calitatii actului medical veterinar din tara. Unicitatea spitalului deriva din diversitatea specializarilor si dotarilor, precum si din capacitatea de spitalizare a cazurilor 24/24, diferentiat in functie de specie si gravitatea patologiei.
Spitalul este dotat cu echipamente medicale de ultima generatie, cu 50 de locuri de internare/spitalizare si are posibilitatea de efectuare a 8 operatii simultan acoperind astfel toate specialitatile.
Studentii nostri invata continuu, cu dedicatie, alaturi de medici exceptionali, intr-un efort comun pentru salvarea fiecarui caz.
De asemenea, invitatii au aflat mai multe despre Centrul Universitar de Medicina Experimentala care asigura baza materiala si conditiile necesare desfasurarii activitatilor de diagnostic si cercetare conform tuturor standardelor integrate legislatiei nationale si europene in domeniu si care dispune de facilitati specifice pentru cabaline, rumegatoare, suine, pasari, carnivore, cat si pentru cele de laborator: rozatoare (leporide, cobai, sobolani, soareci etc) si animale acvatice.
Daca doriti sa aflati mai multe despre activitatea noastra puteti vizita www.usamv.ro.
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV) este o institutie de invatamant superior si de cercetare acreditata, pol de excelenta al invatamantului universitar de specialitate, transformata constant si consistent pe parcursul celor 168 de ani de existenta. USAMV are peste 11.000 de studenti, fiind definita ca "o universitate pentru viata si agricultura, prin educatie si cercetare de inalta calitate" ("Agriculture for Life, Life for Agriculture"). USAMV are in vedere patru directii strategice de dezvoltare in contextul actual: invatamant de calitate (cu accent pe abilitatile practice urmarite de angajatori), cercetare avansata, internationalizare si parteneriat cu mediul de afaceri.
Text: M.A.P. si F.P.M.