Crisia Farm informeaza despre intoxicatia cu plumb la papagali.
Plumbul, prezent in aproape orice locuinta, este un pericol pentru pasari. Datorita naturii curioase si a dorintei de explorare a papagalilor, acestia pot fi expusi destul de frecvent intoxicatiei cu plumb. Intoxicatia cu metale grele duce la afectarea sistemului nervos, circulator si gastrointestinal al pasarii - intoxicatia cu plumb poate fi fatala daca nu este diagnosticata si tratata la timp.
Simptomele clinice ale intoxicatiei cu plumb includ: slabiciune (ce poate fi uneori profunda), alterarea starii mintale a pasarii, lipsa apetitului, pareza membrelor inferioare, tremuraturi ale corpului sau capului, mers in cerc, modificarea posturii pasarii, crize epileptiforme, orbire, regurgitare, slabire (pierdere in greutate), melena, mucoase palide datorita anemiei, etc.
Frecvent, din pacate, pasarile ajung la medicul veterinar cu astfel de intoxicatii cand acestea sunt in stadiu avansat, iar pasarea este foarte bolnava - insa, daca este diagnosticata din timp, tratamentul este de succes.
Terapia, in astfel de cazuri, se bazeaza pe administrarea unui antidot care va lega plumbul din organism si va ajuta ca acesta sa fie eliminat (ex. CaEDTA, DMSA, D-Penicilamina), tratament de sustinere (fluide, hranire foriata, etc.) si administrarea de mancare sau preparate cu continut crescut in fibre pentru a ajuta la eliminarea particulelor de metal din sistemul digestiv. In unele cazuri poate fi luata in considerare inclusiv extractia chirurgicala a metalelor de la nivelul sistemului digestiv.
Cele mai frecvente surse de intoxicatie cu plumb sunt reprezentate de: cabluri si greutați ce contin plumb, clopotei, baterii, folia unor sticle de vin si sampanie, partea inferioara a becurilor, ceramica glazurata, vitralii, vopsea ce contine plumb, linoleum, mortar, unele bijuterii, mancare contaminata cu plumb etc.
In cele mai multe din cazuri, particule din aceste materiale sunt ingerate de pasare, insa este suficienta uneori doar intrarea in contact repetata cu acestea pentru a provoca intoxicatii.
Dr. Mihai Macinic,
https://www.facebook.com/mihaimacinic

Pentru o eficienta crescuta a tratamentului personalizat recomandat de catre medic, in laboratorul Farmaciei Crisia utilizam ingrediente active de puritate inalta si baze moderne de incorporare in prepararea diferitelor formule de uz veterinar.
#tratamenteveterinarepersonalizate
#pacientispeciali
#crisiafarm