Studiu: Ce sunt coronavirusurile? Cum arata coronavirusurile? Cum se diferentiaza noul coronavirus de celelalte coronavirusuri?

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile alcatuiesc o familie de virusuri care provoaca boli atat oamenilor, cat si animalelor. Pana in prezent, se cunosc sapte tipuri diferite de coronavirusuri care provoaca boli oamenilor, printre care SARS-CoV-2 (cel care provoaca boala COVID-19), virusul SARS-CoV (care provoaca SARS - sindromul respirator acut sever) si virusul MERS-CoV (care provoaca MERS - sindromul respirator din Orientul Mijlociu).
Rapoartele sugereaza ca noul virus SARS-CoV-2 este mai contagios decat cel care provoaca SARS, dar acesta provoaca simptome mai putin severe. In prezent, exista multe necunoscute cu privire la noul coronavirus. Coronavirusurile (COV) sunt o familie de virusuri care provoaca boli respiratorii si intestinale la om si animale (1). In general, coronavirusurile cauzeaza raceli usoare oamenilor, dar epidemia de sindrom respirator acut sever (SARS) din China din anii 2002-2003 si epidemia de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS) din 2012 au aratat ca acestea pot provoca si boli severe.
Incepand din decembrie 2019, omenirea se lupta cu un alt coronavirus. Sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) este virusul responsabil pentru pandemia actuala de COVID-19. Acest nou coronavirus a fost identificat pentru prima data in Wuhan, China, pe baza rapoartelor de pneumonie severa (2)(3).

Cum arata coronavirusurile?

Coronavirusurile sunt structuri relativ simple, iar forma lor ne ajuta sa intelegem cum functioneaza. Coronavirusurile sunt sferice si acoperite cu varfuri formate din proteine. Aceste varfuri ajuta virusul sa se lege si sa infecteze celulele sanatoase. Cu toate acestea, aceleasi varfuri sunt si cele care permit sistemului imunitar sa identifice virusul. Structura varfurilor poate fi utilizata in vaccinuri pentru a determina organismul uman sa produca anticorpi impotriva acestui nou coronavirus. Coronavirusurile sunt denumite astfel datorita aspectului distinctiv al varfurilor lor; observate sub un microscop puternic, varfurile arata ca o coroana (corona este latinul pentru coroana). Sub aceste varfuri, se afla o membrana. Aceasta membrana poate fi distrusa de detergenti si alcool, motiv pentru care gelurile de igienizare pentru maini cu alcool si sapunul sunt eficiente impotriva virusului. In interiorul membranei se afla materialul genetic al virusului - genomul sau. In timp ce genomurile unor virusuri precum varicela si variola sunt alcatuite din ADN, precum genomul omului, cele ale coronavirusurilor sunt formate din ARN. Virusii ARN au genomuri mici, care se modifica frecvent. Aceste modificari, numite mutatii, ajuta virusul sa se adapteze si sa infecteze noi specii gazda. Se crede ca noul coronavirus isi are originea dintr-un virus al liliecilor, dar nu se stie inca ce mutatii au permis acest salt de la animale la oameni (4).

Cum se diferentiaza noul coronavirus de celelalte coronavirusuri?

Noul coronavirus, SARS-CoV-2, este cel mai apropiat de un grup de virusuri SARS-CoVs, intalnite la om, lilieci, pangolini si civete. In ciuda faptului ca exista multe asemanari intre noul coronavirus si virusul care a provocat epidemia de SARS, exista si diferente intre cele doua, rezultate din diferentele dintre genomurile lor. Particularitatile la nivel de genom determina felul diferit in care cele doua virusuri se transmit de la un individ la altul, dar si tipurile diferite de simptome pe care le provoaca. Studiile recente sugereaza ca noul coronavirus este mult mai contagios decat virusul care a cauzat SARS, dar provoaca boli mai putin severe. In cazul virusului care a cauzat SARS, mortalitatea a fost de aproximativ 15% dintre cei care au contactat virusul, spre deosebire de aproximativ 1% dintre cei care au contactat SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 se transmite insa mult mai usor decat virusul care a cauzat SARS si astfel ajunge la un numar mult mai mare de oameni.

Cate coronavirusuri se gasesc la om?

Pana in prezent, au fost identificate sapte coronavirusuri umane (a se vedea tabelul de mai jos) (1) (5). Patru dintre ele apar frecvent si cauzeaza de obicei boli respiratorii usoare oamenilor adulti. Cu toate acestea, ele contribuie la o treime din infectiile cu racelile obisnuite iar persoanelor cu sistem imunitar slabit le pot provoca boli care le pot pune viata in pericol. Celelalte trei coronavirusuri (cele care provoaca MERS, SARS si COVID-19) cauzeaza boli mai severe si chiar moartea. Boala COVID-19 tinde sa fie mai usoara decat SARS si MERS, dar mai severa decat boala cauzata de cele patru coronavirusuri comune. Deoarece acest coronavirus este nou, nimeni nu are imunitate la el. Acest fapt inseamna ca virusul poate infecta un numar foarte mare de oameni. Chiar daca numarul cazurilor foarte severe este scazut in termeni procentivi, faptul ca nimeni nu este imun in mod natural, duce la un numar absolut foarte mare de cazuri de imbolnavire cu simptome severe. Se crede ca toate cele sapte coronavirusuri umane ar fi putut provine de la animale. Virusurile care provoaca MERS, SARS si COVID-19 au provenit probabil de la lilieci. Este posibil ca transferul noului coronavirus din specia sa gazda originala la oameni sa fi implicat o alta specie animala, cum ar fi pangolinul, ca gazda intermediara.

Coronavirus intalnit la oameni Boala
SARS-CoV-2 COVID-19
SARS-CoV SARS (sindromul respirator
acut sever)
MERS-CoV MERS ( sindromul respirator
din Orientul Mijlociu)
HCoV-NL63 Boli respiratorii usoare
HCoV-229E
HCoV-OC43
HKU1

Referinte
Cui J, Li F, Shi ZL. Origin and evolution of pathogenic coronaviruses. Nature Reviews: Microbiology. 2019 Mar;17(3):181-192. DOI: 10.1038/s41579-018-0118-9.
Wu F, Zhao S, Yu B, et al. A new coronavirus associated with human respiratory disease in China. Nature. 2020 Mar;579(7798):265-269. DOI: 10.1038/s41586-020-2008-3.
Zhou P, Yang XL, Wang XG, et al. A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. Nature. 2020 Mar;579(7798):270-273. DOI: 10.1038/s41586-020-2012-7.
Andersen KG, Rambaut A, Lipkin WI, et al. The proximal origin of SARS-CoV-2. Nature. 2020 Mar. DOI: 10.1038/s41591-020-0820-9.
Corman VM, Muth D, Niemeyer D, Drosten C. Hosts and Sources of Endemic Human Coronaviruses. Advances in Virus Research. 2018;100:163-188. DOI: 10.1016/bs.aivir.2018.01.001.

Sursa: UK Research and Innovation (UKRI) - Coronavirus explained
Tradus si adaptat de membrii Societatii Romane de Bioinformatica cu acordul UKRI;
Aceasta opera este pusa la dispozitie sub Licenta Creative Commons Atribuire 4.0 International.