Un eseu exceptional de Alina Mungiu-Pippidi: Romani, aparati-va democratia
Prima generatie de politicieni romani de dupa eliberare, fesenistii, nu erau comunisti. Erau un amestec de revolutionari spontani, securisti dinainte preveniti si cadre ale partidului de mana a doua si a treia care aveau o oarecare competenta pentru ca se ocupasera direct de industrie, de agricultura, de comert exterior. Ele au format mai multe partide, din care dupa anul 2000 mai erau in circulatie PSD si PDL. Acestea aveau in comun nu trecutul fesenist si comunist, cat monopolismul celor care s-au trezit la inventia politicii si impartirea patrimoniului comunist in pozitii privilegiate. Au construit un sistem politic inchis, menit sa nu permita noi intrari, si s-au mutat de la unii la altii, mai ales in orase mici si mjlocii de ajunsesera la un moment dat indistincte. Unirea PDL cu PNL, un partid slab, cu o ideologie inspirata de la liberalii germani, adica sa adune doar voturile care lipsesc pentru formarea unei majoritati, fara alte mari aspiratii, nu a schimbat mare lucru.
Ce a schimbat mare lucru a fost folosirea, intai de catre Basescu si apoi de catre Iohannis a serviciilor secrete in politica. Aceasta a crescut pe masura ce politica a devenit mai concurentiala si majloacele traditionale, ca televiziunea, nu au mai putut asigura castigul. La ora asta fiecare partid are nevoie pe langa o televiziune de macar un grup din zona de siguranta, exersat in bani negri si santaje, si cine nu are acces la cele ale statului trebuie sa recurga la antreprenori. S-a creat o piata. Si cum provenienta acestora e tot din servicii, intre politica si zona de siguranta militara a aparut o mlastina care s-a tot intins.
Partidele veritabil populiste, ca PPDD sau USR, au reusit sa sparga din monopol, ajutate de presa si societatea civila, dar au fost imediat aduse sub control si varsate tot in mlastina. Finalul USR e garantat tot acolo, nu prin unirea cu PLUS neaparat, ci prin finalul dinainte specificat, guvernarea cu PNL. PNL liberalizeaza Teleormanul cumparand unul cate unul pe primarii lui Dragnea - de asta a avut nevoie sa fie la guvernare si a luptat pentru fondul de dezvoltare, ca sa faca ei ce facea Dragnea inainte, mai putin ipocrit si fara discursuri despre statul de drept, adica sa organizeze pe toti antreprenorii politici locali intr-o retea nationala de dirijare preferentiala a resurselor publice. Publicul care e impotriva acestui fel incetatenit de a face politica sa stie deja la ora asta ca votand USR, votezi de fapt pentru viitoarea guvernare PNL, deci cotizezi nu la schimbare, ci la absenta ei. Degeaba sunt in USR si PLUS si oameni care sincer gandesc altfel - nu e unul care sa vina cu o idee alternativa, cu un alt scenariu, unul autonom fata de stapinii mlastinilor. Isi incearca norocul pe cont propriu, la locale, si exact cei care ar avea potential de dizidenti vor fi ingropati de atacuri si coalizarea celorlalti contra lor. Cele doua partide unite nu au un lider destul de puternic si cu priza la mase care sa le duca pe un drum propriu.
Monopolul a mai ramas in parte - continua sa fie greu pentru independenti, toate partidele au inchis posibilitatea, ca in Franta, ca societatea civila sa prezinte liste (grupuri de independenti) la locale, contestarile la tribunal sunt ridicol de numeroase, de parca alegerile exista ca sa impiedici competitia sa se prezinte la joc, nu sa o bati pe teren, si tot asa. Dar ce a omorat complet politica a fost mlastina, adica zona informala din spate, nu monopolul formal. Daca Orban ii ia lui Dargnea primarii si banii, daca Orban devine Dragnea, cu ajutorul lui Iohannis, ca el nu e decat un instrument, intelegem mai bine miza enormei mobilizari din ultimii ani. Dragnea era un baron autonom. Nu mai exista asa ceva. Toata lumea trebuie sa faca parte din sindicatul politica-servicii.
Ai zice ca e destul de rau pana aici, dar ce e mai rau urmeaza.
In toata aceasta perioada au inceput sa fie tot mai evidente manifestari de tipul dreptei din Ungaria si Polonia, combinate insa cu o folosire a serviciilor secrete care acolo nu exista. Ziarele straine au publicat vara asta materiale produse de surse media apropiate de servciiile noastre care atribuiau PSD si lui Dragnea (de mai mult de un an la inchisoare!) proasta evolutie a epidemiei, bagandu-i evdient si pe rusi (acelasi material orginal asumat de un autor oarecare a aparut peste tot unde aceasta firma de PR cumpara spatiu, in mai multe ziare europene). Opozitia din Romania e astfel treptat prezentata ca fiind necesarmente vanduta rusilor, cand nu lui Soros. Opinia publica e pregatita nu doar intern, ci si extern, ca sa lichidam pe acesti tradatori nu doar de tara, ci si de Europa. Deja s-au putut numi procurori generali politici fara sa mai fie nici o discutie, cu aerul ca se redreseaza relele PSD. Pe urmele ungurilor si polonezilor, urmeaza lichidarea institutiilor independente, CCR, BNR, CSM, institutii imperfecte, desigur, dar plurale si imprevizibile, cum e intr-o democratie, unde controlul sindicatului e mai slab sau deloc.
Cind il aud pe Klaus Iohannis folosindu-si platforma prezidentiala, menita de Constitutie ca o institutie a medierii, atacand repetat un partid politic imi spun ca deja s-a trecut pragul, a inceput o veritabila destramare a democratiei romanesti, atata cata mai e, la calitatea la care a ajuns, adica foarte proasta. De ce se tin alegeri nu e clar, pentru ca ai un presedinte sef al fortelor armate si de securitate care spune la toate orele ca nu va permite PSD sa guverneze, cum de fapt nu i-a permis din 2016. Alegerile au sens doar cand exista libertatea alegerii si e garantat ca acela care castiga chiar poate guverna. Or, e invers, partidul care contesta clasa politica, USR-PLUS, stim deja ca exista doar ca sa stranga voturile alienate de clasa politica si sa le aduca inapoi la matca, iar partidul cu baza de masa cea mai larga e exclus dinainte si sa zica mersi daca nu va fi desfiintat, mai ales daca zguduie barca cu motiunea lor de cenzura.
E destul de rau ca politica produce elite de nivelul Stanescu sau Flutur si ca alternativele la acestia sunt copiii si nepotii sindicatului ca Tianu Burduja sau Vlad Voiculescu. Dar asta nu e asa important. Oameni de calitate mai buna sunt in toate partidele si au mai ramas si in birocratia de stat. La rigoare, cu alt leadership, care ar aduce un pic de consens am putea organiza treptat mai multa meritocratie - si cum s-a vazut la Presedintia romanesca a UE, ne putem descurca. Sigur, calitatea e o problema, dar nu nerezolvabila, la ora asta as face o singura recomandare pentru alegeri, si aceea vizeaza un principiu mult mai fundamental, cantitativ in esenta.
Dragii mei, aveti grija sa nu ramaneti cu un singur partid care sa controleze si resursele materiale, si pe cele ale justitiei si sigurantei nationale, ca in Ungaria. Si acolo partide de opozitie sunt, dar nu au sanse sa ajunga la guvernare. Si acolo, pragul a fost trecut subtil, caindva in trecut, nimeni nu stie cand, dar opinia publica a fost complice. O opinie care a stabilit ca e OK sa inchizi presa nefavorabila, daca e a stangii, si sa modelezi justitia ca sa elimini pe cei de stanga. Mai ales ca stanga romaneasca fiind una fara relatii cu Occidentul, nici Europa nu o sa ii apere, cum i-a aparat pe socialistii si liberalii din Ungaria si Polonia. O opinie publica care a aprobat schimbari ale Constitutiei nominal menite sa faca mai putin politizate institutii precum Curtea Constitutioala sau Suprema, dar care de fapt au eliminat curti plurale, compuse istoric din ambele tabere, si au pus in loc curti monocolore, numite de autorii reformei. O opinie publica care nu intelege ca rolul Avocatului Popprului este de opozitie, la infiintarea sa in Suedia a fost un drept dat opozitiei de a controla guvernul, si de aceea a avut o importanta istorica. Singura cale de a nu mai avea opozitie este mai multa consultare, nu eliminarea ei. M-a surprins neplacut vacanta asta la ce consens s-a ajuns in democratia noastra ca opozitia si intitutiile ei constitutionale trebuiesc pur si simplu eliminate. Nu pot crede ca e cineva asa de redus mintal incit sa creada ca eliminarea opozitiei va duce la altceva decat la legitimarea unui monopol de extractie, ca in Bucuresti, unde am avut primari liberali si pedelisti si coruptie generalizata 20 de ani fara nici un PSD. In Bucuresti PSD a fost un fenomen recent, orasul a fost liber de PSD, dar nu liber de tarele politicii noastre.
De asta sfatul meu este acelasi ca in 2004 cind v-am recomandat sa votati Iohannis la presedintie. Nu puneti toate ouale intr-un cos. Votati ca puterea sa fie echilibrata in Romania, sa nu existe un partid care fiindca are si resurse materiale dosarele de santaj ale serviciilor isi transfera toti primarii. E rau sa ai doua forte politice, ca nu se inteleg? Nu - e mai rau ca in Ungaria si Polonia, unde nu mai exista decit o forta. Romania nu are nevoie de monopoluri politice. Doua forte apropiate vor fi obligate sa discute si sa coopereze - iar asta e o garantie ca democratia noastra va continua.
Si nu considerati asta garantat. Pe biroul meu berlinez sta din luna ianuarie capodopera lui Alfred Stepan si Juan Linz Destramarea regimurilor democratice, in care se radiografiaza pe mai multe continente cum de la triumful statelor nationale democratice de la finele primului razboi mondial se ajunsese in Europa si America Latina 20 de ani mai tirziu la dictaturi mult mai rele ca imperiile traditionale. Asta o sa predau la primavara, ca asta se intimpla in multe locuri azi. Alegeri usoare, si aveti grija de voi si de democratia noastra. Cat o avem, mai putem spera ca va produce ceva mai bun decat am avut in ultimii 30 de ani.