Ziua de 24 iunie este rezervata an de an sarbatoririi Sanzienelor sau Dragaica, dupa cum mai este cunoscuta in popor. De aceasta zi se leaga anumite obiceiuri si traditii pastrate in mitologia romaneasca.

Ce sunt Sanzienele?

Sanzienele se sarbatoresc astazi, in ziua in care credinciosii ortodocsi celebreaza si ziua Sfantului Ioan Botezatorul. Insa, cele mai multe obiceiuri legate de aceasta zi sunt legate de dragoste. In imaginarul colectiv popular, Sanzienele reprezinta niste fete frumoase care traiesc in paduri sau pe campii si care sunt vazute cel mai des dansand.
Sanzienele sunt socotite zane ale campului, dand puteri deosebite florilor si buruienilor, astfel incat acestea, in preajma sarbatorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu intamplator, dupa sarbatoarea Sanzienelor, toate plantele dau indarat, adica nu mai cresc deloc, a explicat etnologul Marcel Lutic, potrvit Mediafax.

Tradiții si obiceiuri de Sanziene

Tradiția populara spune ca in aceasta zi nimeni nu are voie sa lucreze. Totodata, este bine sa dai de pomana mortilor de Sanziene. Acest lucru se face deja an de an, in bisericile din mai multe zone din tara.
In noaptea de dinainte Sanzienelor, fetele obisnuiau sa-si puna sub perna flori de sanziene, tradiție similara cu pusul busuiocului sub perna, obicei romanesc practica de Boboteaza. Femeile care erau deja casatorite obisnuiau sa-si puna aceleasi flori in jurul taliei, pentru a nu avea dureri in restul anului pricinuite de munca la camp. De Sanziene, toate domnisoarele si doamnele iti puneau sanziene in par pentru a atrage atentia supra frumusetii lor.